Cyklaminian sodu (E952) - czy to bezpieczny słodzik?

Sponsorowany

Dieta i żywienie

28.07.2022 8:16

Cyklaminian sodu (E952) - czy to bezpieczny słodzik?

Cyklaminian sodu to substancja należąca do szerokiej gamy słodzików. Związek ten cechuje się słodkim smakiem i nie dostarcza kalorii. Jeśli jest spożywany zamiast cukru, może wspierać redukcję masy ciała i kontrolę poziomu glikemii. Jednakże, chcąc odżywiać się zdrowo, nierzadko obawiamy się dodatków do żywności, w tym także słodzików. Czy cyklaminian to bezpieczny słodzik? Warto włączyć go do diety? 

Co to jest cyklaminian sodu?

Cyklaminian sodu to substancja oznaczona symbolem E952. Należy on do grupy słodzików, a dokładniej substancji intensywnie słodzących. Jego dodatek do artykułów spożywczych jest regulowany przez rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.

Co ciekawe, w przypadku słodzików takich jak cyklaminian sodu producenci żywności muszą przestrzegać wytycznych prawnych, zarówno pod względem tego do jakich produktów dodają słodzik, ale także w jakiej ilości i formie. W przypadku słodzików takich jak np. ksylitol (należący do grupy polioli) nie ma konieczności kontroli ilości dodanego słodzika i pozostaje ona wyłącznie w kwestii dobrej woli producenta.

Cyklaminian sodu jest słodzikiem około 30 - 50 razy słodszym, niż klasyczny cukier spożywczy. Dzięki temu w małym stężeniu wykazuje wysoki poziom słodkości, wielokrotnie przewyższając klasyczne substancje słodzące takie jak miód, syrop klonowy czy cukier. Z tak wysokim poziomem słodkości związane jest także to, że do słodzenia stosuje się bardzo małe ilości cyklaminianu. W konsekwencji nie dostarcza on kalorii. Spożyty cyklaminian sodu nie jest metabolizowany w organizmie człowieka i zostaje wydalony praktycznie w niezmienionej formie.

Gdzie najczęściej stosuje się cyklaminian sodu?

Cyklaminian sodu jest stosunkowo odporny na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu może być dodawany do produktów podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako, że cyklaminian sodu w dużym stężeniu może nadawać gorzki posmak żywności, stosuje się go w małych ilościach i w połączeniu z sacharyną.

Cyklaminian sodu spotkać możemy w:

  • żywności wysoko przetworzonej np. gotowych daniach i deserach,
  • słodyczach i pieczywie cukierniczym,
  • napojach gazowanych bez cukru,
  • żywności dla diabetyków,
  • żywności dla sportowców np. słodkich batonach, sosach czy odżywkach,
  • przetworach owocowych np. dżemach.

Czy cyklaminian sodu jest bezpieczny?

Za bezpieczeństwo dodatków do żywności w Unii Europejskiej odpowiada EFSA, czyli Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Zadaniem EFSA jest ocena, czy dana substancja jest bezpieczna i czy może być dopuszczona do spożywania na terenie UE. Zgodnie ze stanowiskiem EFSA, cyklaminian sodu, a także inne jego sole, są bezpieczne do spożycia przez ludzi. Jak podkreślają Eksperci, na temat samego cyklaminianu sodu nadal dostępnych jest mało danych pochodzących z badań klinicznych. Natomiast na podstawie obecnej wiedzy, uważa się go za substancję niezagrażającą zdrowiu i życiu ludzi, a także nie wykazano jego negatywnego wpływu na organizm człowieka. 

Warto także podkreślić, że poziom, do którego cyklaminian sodu jest uznawany za bezpieczny to poziom ADI, czyli dopuszczalne dzienne pobranie. Jest to taka ilość słodzika, która spożywana codziennie nie powoduje negatywnych konsekwencji zdrowotnych. ADI dla cyklaminianu sodu wynosi od 0 do 9 mg na kilogram masy ciała na dzień. W praktyce, dla zdrowej osoby dorosłej ADI cyklaminianu sodu wynosi około 700 mg słodzika na dzień.

Co więcej, jak możemy przeczytać w wytycznych Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, słodziki, w tym także cyklaminian sodu, mogą stanowić zamiennik cukru spożywczego dla osób z cukrzycą i nadmierną masą ciała. Jak podkreślają Eksperci, zamieniając cukier na słodzik, nie należy także zapominać o pozostałych elementach zdrowego stylu życia, takich jak prawidłowo zbilansowana dieta czy regularna aktywności fizyczna. W końcu nie od dziś wiemy, że podstawowym elementem zdrowia, jest nie tylko właściwa dieta, ale także regularna aktywność. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wpływu cyklaminaniu na aktywność fizyczną, zajrzyj tutaj: https://waw4free.pl/informacja-592-produkt-rakotworczy-czy-cudowny-wynalazek-czyli-czy-slodziki-sa-naprawde-takie-zle.

Podsumowując, obecnie uważa się, że cyklaminian sodu jest substancją bezpieczną. Dzięki temu, że ma zdolność do nadawania słodkiego smaku produktom spożywczym i nie dostarcza kalorii, może być dobrą alternatywą dla klasycznego cukru spożywczego, zwłaszcza u osób otyłych i z cukrzycą. Włączając go do diety, warto spożywać cyklaminian z rozwagą i w umiarkowaniu, zgodnie z zaleceniami dotyczącymi ADI.

 

Bibliografia:

  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.
  • Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Diabetologia Kliniczna 2013:2: A63–A64:5.
  • Sękalska. Zawartość sztucznych substancji słodzących – aspartamu, acesulfamu-k i sacharynianu sodu w napojach dietetycznych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007; 3:52:127 – 138.
  • Wierzbicka. „Słodziki” - aspekty żywieniowe i zdrowotne. WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW, maj 2014.
  • K. Lewis i wsp. Review and synthesis of data on the potential environmental impact of artificial sweeteners. EFSA Journal 2019.