Nie da się ukryć, że grzyby, zarówno świeże, jak i suszone to prawdziwy przysmak smakoszy różnorodnej kuchni. Niestety w tym roku ich zwolennicy, którzy sami nie wybiorą się do lasu, a zdecydują się na zakup sklepie czy na targowisku, muszą liczyć się ze sporym wydatkiem. Ile kosztują kurki w tym roku?
Cena za kilogram kurek
Sezon na kurki właśnie się rozpoczął. Wielu z nas z uwielbia dania z tymi grzybami. Poza popularną jajecznicą czy omletem z kurkami przygotować można inne ciekawe potrawy – np. makarony, risotto, czy pizzę.
Smakosze kurek znaleźć już mogą świeże grzyby w wielu sklepach czy na licznych stoiskach. Niestety ich cena w pierwszych dniach lipca 2022 była wręcz zaporowa.
Na początku sezonu w Warszawie za kilogram kurek trzeba było zapłacić między 90-100 zł.
Na szczęście cena grzybów maleje z każdym dniem. W połowie miesiąca średnia cena za kilogram tych grzybów wynosiła 75 zł. Nie sposób jednak nie zgodzić się z tym, że kilkadziesiąt złotych za zaledwie kilogram kurek to wciąż niebotycznie wysoka cena.
Dlaczego kurki są tak drogie?
Fani kurek nie ukrywają swojego oburzenia tym, ile kosztują. Skąd zatem aż tak wysokie ceny za kilogram popularnych grzybów?
Wpływ oczywiście na to ma ich niewielka ilość w lasach. W ostatnich tygodniach temperatury w Polsce sięgały wręcz zenitu. Znikoma ilość opadów i susza nie sprzyjają zagrzybianiu lasu.
Przez ostatnie dni w Polsce pojawiło się więcej opadów, a grzybiarze ruszyli do lasu.
Warto dodać, że wprowadzone do oficjalnej sprzedaży grzyby, musza być opatrzone certyfikatem grzyboznawcy.
Wprawiony grzybiarz jest w stanie zebrać ok. 1 kg kurek w ciągu godziny. Akuratnie średnią stawką dla pracownika jest około 15 zł za godzinę pracy. Do tego dochodzą koszty przechowywania grzybów, stąd po zsumowaniu ich ostateczna cena za kilogram nie jest niska.
Ceny kurek są różne w zależności od regionu. Ich ceny zmniejszają się, gdy kupiec zdecyduje się na zakup w ilości hurtowej (aktualnie ceny oscylują między 50-60 zł).
Oczywiście kurki kupić można np. od przydrożnych sprzedawców, wówczas z pewnością cena za kilogram jest niższa. Warto jednak pamiętać, że grzyby te nie posiadają certyfikatu.
Jeśli nie mamy sprawdzonego źródła, nie rzadko można to przypłacić zdrowiem, a czasem i życiem!
Kupowaliście ostatnio kurki? Ile płaciliście?