Przeciwwskazania do jedzenia borówek zdarzają się rzadko, ale niektóre osoby nie powinny ich spożywać. Przeciwwskazania do ich jedzenia to przede wszystkim alergia na te owoce, nietolerancja fruktozy, wysoki poziom potasu, czy fawizm. Dowiedz się więcej na ten temat!
Kilka słów o borówce amerykańskiej
Borówki amerykańskie, to małe, kuliste owoce o ciemnoniebieskiej barwie, soczystym miąższu i słodkim smaku. Można jeść je na surowo lub po przetworzeniu, w formie soku czy herbaty. Borówki zawierają wiele witamin (A,C,E oraz K, PP i witaminy z grupy B) i minerałów, doceniane są nie tylko za walory smakowe, ale też liczne właściwości prozdrowotne.
Borówka amerykańska- właściwości
Borówka amerykańska zaczęła być uprawiana już w XX wieku, nie tylko z powodu smaku, ale przede wszystkim ze względu na liczne właściwości lecznicze:
- zawarte w niej flawonoidy usprawniają pracę mózgu,
- ma pozytywny wpływ na pamięć i chroni przed rozwojem choroby Alzheimera,
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku,
- jest źródłem kwasu foliowego, który wpływa na prawidłowy rozwój płodu, polecany jest kobietom planującym zajście w ciąże, tym w ciąży i karmiącym piersią,
- jest źródłem przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe,
- zawarte w borówce fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu,
- obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych
- polecana jest osobom problemami trawiennymi, reguluje perystaltykę jelit i zwalcza biegunki
- ma niski indeks glikemiczny, a 100 g borówki zawiera jedynie 57 kalorii, więc mogą ją jeść osoby na diecie,
- bogata jest w antyoksydanty i witaminy, które spowalniają procesy starzenia się skóry, pozytywnie wpływa też na włosy i paznokcie.
Przeciwwskazanie do jedzenia borówek
Przeciwwskazania do jedzenia borówek zdarzają się rzadko, ale niektóre osoby nie powinny ich spożywać!
Alergia na borówki amerykańskie
Borówki nie mają bardzo alergizujących właściwości. Jednak często pojawia się u osób wrażliwych na salicylany. Zatem jeśli masz alergię na leki z grupy NLPZ, możesz mieć też alergię na borówki.
Nietolerancja fruktozy
To kolejny czynnik, który jest przeciwwskazaniem do jedzenia borówek. Borówki amerykańskie zawierają 5 g fruktozy w 100 gramach owocu. Nietolerancja fruktozy objawia się różnymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, dlatego warto uważać na te owoce.
Wysoki poziom potasu
Borówki amerykańskie zawierają dużo potasu, w 100 gramach owocu znajduje się 90 mg tego pierwiastka. Osoby z wysokim potasem mają zazwyczaj ograniczenia dotyczące jego zawartości w spożywanym jedzeniu. Nie powinny wiec przesadzać z ilością borówek!
Fawizm
To genetyczna choroba związana z niedoborem enzymu G6P, która może prowadzić do niedokrwistości (anemii). Czasem chorobę mogą wywoływać czynniki zewnętrzne, np. zjedzenie produktu aktywującego schorzenie. Jednym z takich produktów jest borówka amerykańska (inne to fasolka szparagowa, czy bób).
Niektóre leki
Borówka amerykańska może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Zwłaszcza lekami przeciwcukrzycowymi, niektórymi lekami z grupy NLPZ: flurbiprofenem, czy środkami psychotropowymi: buspironem.