Risotto z groszkiem i boczkiem - włoskie "risi e bisi"

Magda
Obiad
01.06.2022 12:40
Risotto z groszkiem i boczkiem - włoskie "risi e bisi"

Dziś przeniosę Was do Wenecji Euganejskiej za sprawą przepisu na risotto z groszkiem i boczkiem, tzw. „risi e bisi”, jedną z najbardziej znanych potraw kuchni weneckiej. Czekamy na nie z wytęsknieniem cały rok, ponieważ najlepiej smakuje wiosną przygotowane ze świeżym groszkiem. Kremowe, delikatnie słodkawe, uważane jest przez wielu włoskich kucharzy za miks między zupą a risotto ze względu na płynną konsystencję. Jeżeli jeszcze nie znacie tego przepisu, serdecznie polecam! SKŁADNIKI RISOTTO Z GROSZKIEM I BOCZKIEM – WŁOSKIE „RISI E BISI” - 300 g ryżu do risotto* - 250 groszku (świeżego lub mrożonego) - 50 g wędzonego boczku - 50 g …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/risotto-z-groszkiem-i-boczkiem/