Syrop z pędów sosny to naturalny i bardzo skuteczny środek wspierający odporność i wspomagający leczenie nieżytów górnych i dolnych dróg oddechowych. Specyfik z młodych pędów przyda się w każdej domowej apteczce, a jego przygotowanie jest bardzo proste!
Co znajdziemy z syropie sosnowym?
- olejek eteryczny – to dzięki niemu syrop działa na kaszel i udrażnia drogi oddechowe
- flawonoidy – to organiczne związki chemiczne, które działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco
- gorycze – gorzkawe w smaku związki chemiczne, które w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, ale mają także działanie kojąco-uspakajające
- witaminę C – która neutralizuje wolne rodniki
- sole mineralne – regulujące gospodarkę wodną organizmu i mające pozytywny wpływ na nasze kości
- węglowodany – cukry, które nas wzmocnią i dodadzą energii
Działanie syropu sosnowego
Syrop z pędów sosny działa lekko wykrztuśnie, rozrzedzając zalegającą wydzielinę. Dzięki dodatkowemu działaniu odkażającemu i bakteriobójczemu wspomaga leczenie infekcji zarówno górnych, jak i dolnych dróg oddechowych.
Stosując syrop z młodych pędów sosny profilaktycznie, wspomożemy swoją odporność i będziemy pobudzać układ trawienny.
Zbiory
Na zbiory pędów sosny wybieramy się wiosną, aby znaleźć młode pędy, które nie wypuściły jeszcze igieł. Za wycieczkę warto zabrać ze sobą rękawiczki, ponieważ ślady po żywicy są bardzo trudne do zmycia. Najlepiej wybrać drzewa oddalone od skupisk ludzkich, dróg i infrastruktury przemysłowej. Pędy pochodzące z czystych ekologicznie terenów, lasów i zagajników sosnowych będą najbardziej wartościowe. Odpowiednie do odcięcia ostrym nożykiem są pędy długości 5 -15 cm, miękkie i niezdrewniałe. Zbierając potrzebne plony, pamiętajmy by nie zaszkodzić drzewu, zostawmy główny pęd, a także kilka pobocznych.
Przygotowanie
Przed przystąpienie do robienia syropu musimy dokładnie wymyć nasze zbioru pod bieżącą wodą. Następnie kroimy pędy na mniejsze kawałki (maksymalnie 5 cm). Przygotowane gałązki kładziemy na godzinę na słońcu, aby pozbyć się resztek robaków.
Syrop
Do 5 litrowego słoika wsyp 1kg zebranych i przygotowanych wcześniej młodych pędów sosny i zasyp je 1 kilogramem brązowego cukru. Taki słój dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Przez pierwsze dni dobrze, by stał on na słońcu, żeby cukier się delikatnie rozpuszczał. Ważne jest, by rozpuszczony cukier w całości przykrywał pędy, jeśli powstania jakaś luka należy dosypać cukru. Zabieg ten ułatwia ekstrakcję i zabezpiecza przed pleśnieniem. W tym celu możemy także dodać 15 łyżek spirytusu, warunkiem jest jednak spożywanie gotowego syropu przez osoby dorosłe. Słój otwieramy każdego dnia i ubijamy zawartość, aby wycisnąć z pędów sok i rozpuścić cukier. Po upływie 2-3 tygodni odcedzamy syrop przez gazę i przelewamy do mniejszych wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy.
Przechowywanie
Syrop należy przechowywać w chłodnym miejscu. Przechowując go w lodówce, wydłużymy jego termin przydatności nawet do 6 miesięcy.
Stosowanie
Dzieciom od 6 roku życia (pod warunkiem, ze syrop nie zawiera alkoholu) i dorosłym w razie potrzeby podajemy do 3 łyżeczek syropu dziennie. Przed podaniem syropu młodszym dzieciom należy poradzić się lekarza.
Jeśli stosujemy syrop profilaktycznie, wystarczy stosowanie jednej łyżeczki dziennie.
Przeciwskazania
- Cukrzyca
- Uczulenie
Ciekawostka
Nie wyrzucaj pozostałych po zrobieniu syropu pędów sosny – możesz je wykorzystać do zrobienia nalewki sosnowej.