Czym faszerować jajka? Najpopularniejsze farsze do jajek

Agnieszka
Kulinaria
14.04.2022 12:33
Czym faszerować jajka? Najpopularniejsze farsze do jajek

 Jajka są jedną z głównych świątecznych potraw. O tym, że bez jajek nie ma Wielkanocy wie każdy Polak. Z niepozornego jajka można jednak zrobić pyszną, ciekawą przystawkę. Jak? Wystarczy, że odpowiednio przygotujemy różne farsze, aby jajka przestały być nudne.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jednym z najpopularniejszych i najpyszniejszych dodatków do jajek jest ten wykonany z drobno posiekanych, podsmażonych pieczarek wymieszanych z żółtkami i ewentualnie podsmażoną cebulką. Istnieje jednak o wiele więcej ciekawych sposobów na przygotowanie farszu.

Zdjęcie Czym faszerować jajka? Najpopularniejsze farsze do jajek #1

Jajka z łososiem i sosem tatarskim

Łosoś wędzony doskonale komponuje się z delikatnym smakiem jajka. Wystarczy posiekać łososia i wymieszać go z wcześniej wyjętymi z ugotowanych jajek żółtkami. Następnie umieścić farsz w jajku i udekorować kleksem sosu tatarskiego (majonez, ogórek kiszony, pikantne ulubione dodatki).

Zdjęcie Czym faszerować jajka? Najpopularniejsze farsze do jajek #2

Jajka faszerowane tuńczykiem

Innym sposobem na połączenie jajek z rybą jest farsz z tuńczyka. Żółtka  z ugotowanych jajek wrzucamy do miseczki, dodajemy tuńczyka, majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, nadziewamy połówki jajek i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem lub szczyptą chili. 

Zdjęcie Czym faszerować jajka? Najpopularniejsze farsze do jajek #3

Jajka faszerowane wiosennymi dodatkami

Świetnym sposobem na wielkanocne jajka jest również farsz z majonezu z dodatkami wiosennych warzyw - rzodkiewki, szczypiorku z cebulką i orzeźwiającego ogórka. Tak przygotowany farsz możemy położyć na całe połówki ugotowanych jajek, lub wcześniej wyjąć żółtka, wymieszać z farszem i dopiero wtedy faszerować jajka.

Jajka faszerowane kurczakiem

Dobrym dodatkiem do jajek jest także pieczony kurczak. W tym celu należy ugotować jaja na twardo, a pierś z kurczaka upiec. Ugotowane jajka kroimy na pół, żółtka ucieramy z majonezem, musztardą, solą i pieprzem, a następnie dodajemy pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Tak przygotowanym farszem dekorujemy jajka. 

Zdjęcie Czym faszerować jajka? Najpopularniejsze farsze do jajek #4

Jajka faszerowany żółtym serem

Coś dla miłośników klasycznych smaków - żółty tarty ser. Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, startym serem oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.

Jajka faszerowane oliwkami

Jeśli domownicy przepadają za oliwkami, jajka w tym wydaniu z pewnością im posmakują. Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, oliwkami i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Można dodać na wierzch też ulubione świeże zioła. 

 

Zdjęcie Czym faszerować jajka? Najpopularniejsze farsze do jajek #5