Chałka z kardamonem

Przekąski

05.03.2022 10:32

Chałka z kardamonem

SKŁADNIKI: 670 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu) 250 ml mleka 3,2% 30 g świeżych drożdży 100 g miękkiego masła 8 łyżek cukru 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżka mielonego kardamonu płatki migdałów do posypania chałki Podgrzane mleko mieszamy z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami oraz ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, kardamon oraz sól. Dodajemy masło, 2 jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). …

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qchniapoprostu.blogspot.com/2022/03/chaka-z-kardamonem.html