Bataty to świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków. Takie puree to bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do mięsa czy ryby. Wypróbujcie koniecznie! - 1 kg batatów - 2 łyżki masła - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta imbiru (opcjonalnie) - sól, pieprz Wykonanie: Bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki i wkładam do garnka. Zalewam zimną wodą, lekko solę. Gotuję na średnim ogniu do miękkości. Odcedzam i gorące ugniatam tłuczkiem. Do batatów dodaję masło, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir oraz sok z cytryny. Mieszam i wyrazie potrzeby dodaję do sól. Ucieram jeszcze chwilę, aż puree będzie …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://magiakasi.blogspot.com/2022/02/puree-z-batatow.html