Włoskie pesto orzechowe z Ligurii

Magda
Makarony
01.02.2022 18:08
Włoskie pesto orzechowe z Ligurii

Włoskie pesto orzechowe jest obok pesto genovese jednym z najbardziej znanych i tradycyjnych sosów dla Ligurii. Bazą pesto są orzechy włoskie, a dodatkami orzeszki piniowe, ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano, czosnek, bułka tarta namoczona w mleku i dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. Tak niewiele potrzeba, aby przygotować sos, który zachwyca podniebienia swoją kremowością i niesamowicie bogatym smakiem. Pesto można wykorzystać do dań makaronowych lub jako dodatek do grzanek, sałatek, surówek lub upieczonych warzyw. Gorąco polecam!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/wloskie-pesto-orzechowe/