Przepis
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
300 ml wody letniej to ok 42 C
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
mąka pszenna do podsypania
Przygotowanie:
W dużej misce drożdże kruszę, zasypuję cukrem, zalewam ok 50 ml cieplej wody mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut żeby zaczęły pracować. Dodaje pozostałe składniki i wyrabiam mikserem aby składniki się połączyły, przykrywam czysta ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przerzucam na stolnicę podsypuję mąką i dzielę na 2 kule. Robię placki, zostawiam je jeszcze na 5 minut, smaruję sosem i układam dodatki.
Ja robię bardzo prosty sos - 70 ml wody przegotowanej, mały przecier pomidorowy, sól , pieprz, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki chilli. taki sos wystarcza na 2 pizze :)