Dowiedz się, w jakich sytuacjach i jak długo należy przyjmować probiotyki. Jak wpływają na organizm i dlaczego warto po nie sięgać?
Czym są probiotyki?
Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) probiotyki to żywe organizmy o korzystnych właściwościach zdrowotnych, które produkując kwas mlekowy, chronią nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Ich źródłem są gotowe preparaty i suplementy diety z apteki, a także mleczne produkty fermentowane: maślanka, kefir, jogurt, zsiadłe mleko oraz kiszone warzywa: jak np. ogórki i kapusta. Zawarte są także w mniej znanych potrawach, takich jak tempeh, miso, natto czy też niektórych napojach fermentowanych (np. kombuchy).
Jak działają probiotyki?
Probiotyki przywracają zachwianą równowagę jelitową i wytwarzają korzystną mikroflorę. Łagodzą biegunki i wspierają układ odpornościowy, wzmacniając osłabiony organizm.
Mogą zapobiegać rozwojowi pewnych zakażeń bakteryjnych, poprawiają pasaż treści jelitowej oraz pomagają w trawieniu pewnych składników pokarmowych (produkują enzymy np. laktazę).
Jak długo brać probiotyk?
Rodzaj preparatu, dawkowanie i czas przyjmowania probiotyku zależy od sytuacji danej osoby i przyczyny, dla której jest przyjmowany. Wszystkie probiotyki powinny być przyjmowane zgodnie z zaleceniami lekarza i/lub zamieszczonymi w ulotce.
Zawsze przed użyciem zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania, ponieważ informacje dotyczące przyjmowania probiotyku, mogą różnić się w zależności od preparatu.
Na przykład w przypadku leczenia antybiotykami lekarz zwykle przepisuje od razu odpowiedni probiotyk, który należy przyjmować go osłonowo przez cały okres antybiotykoterapii. Zaleca się, aby probiotyk przyjmować w trakcie terapii i minimum tydzień po jej zakończeniu. Oznacza to, że jeśli antybiotyk skończył się po tygodniu, probiotyk warto brać jeszcze przez tydzień dłużej.
Z kolei jeśli przyjmujemy probiotyki profilaktycznie, to kuracja powinna trwać nie krócej niż 2-3 miesiące w sposób ciągły.
Zatem wszystko zależy od sytuacji: inaczej będziemy dawkować probiotyk profilaktycznie, a inaczej probiotyk przy antybiotyku.
Jakie probiotyki wybrać?
W aptece dostępnych jest mnóstwo produktów, które wspierają naszą odporność i chronią organizm, podczas antybiotykoterapii czy osłabienia odporności.
Poszczególne probiotyki różnią się między sobą składem i występującymi kulturami bakterii. Badania naukowe pozwalają określić jaki szczep przynosi korzystny efekt w danej sytuacji klinicznej. Niestety nie ma jednego szczepu, który pomagałby na wszystko.
W probiotykach najczęściej stosuje się pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, bakterie z rodzaju Bifidobacterium oraz drożdże z rodzaju Saccharomyces boulardii.
Jak działają poszczególne szczepy probiotyczne?
- Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus casei i Saccharomyces boulardii- skracają czas trwania biegunki infekcyjnej i warto stosować je podczas antybiotykoterapii.
- Saccharomyces boulardii, Lactobacillus acidophilus lub Bifidobacterium bifidum – polecane są osobom podróżującym, które są narażone na problemy żołądkowe związane ze złą jakością wody lub pożywienia.
- Bifidobacterium animals lactis Bi-07 i Lactobacillus acidophilus NCFM – korzystnie wpływają na podniesienie odporności.
- Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14 – szczepy wspomagające leczenie infekcji intymnych.
- Lactobacillus reuteri- pomaga w zmniejszaniu czasu płaczu u dzieci z kolką niemowlęcą.