Jak usmażyć karpia na patelni?

Patrycja

Kulinaria

09.12.2021 12:55

Jak usmażyć karpia na patelni?

Co roku na wigilijnym stole pojawia się karp. To tradycyjna potrawa, która nierozerwalnie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Sprawdź, jak go poprawnie usmażyć!

Kilka słów o karpiu

Najważniejszą potrawą, bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej, jest karp. Ryba symbolizuje Jezusa Chrystusa, a także chrzest i eucharystię. W starożytnej grece słowo Ichthys to ryba,a jednocześnie ciąg liter składający się na zdanie: Jezus Chrystus Boga Syn Zbawiciel. Z tego powodu stała się symbolem chrześcijaństwa i jest tak popularna w postnych daniach.

Jeszcze 100 lat temu na stole wigilijnym pojawiały się różne ryby w dużym wyborze. Popularne były szczupaki, sumy, płocie, leszcze i liny. Karp największą popularność zdobył w czasach PRL-u, a obecnie jest najbardziej znaną i kojarzoną ze świętami rybą.

Tradycyjny karp na święta

Smażony, po żydowsku, w galarecie, jako składnik farszu, czy zupy rybnej. Sposobów na przygotowanie karpia jest mnóstwo. Jednak najpopularniejszy jest ten smażony, podzielony na dzwonka i obtoczony w mące.

Smażony karp to danie, którego po prostu nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Świeża ryba w chrupiącej, złocistej panierce nierozerwalnie kojarzy nam się ze świętami. Dowiedz się, jak go przyrządzić.

Zdjęcie Jak usmażyć karpia? #1

Jak pozbyć się mulistego smaku karpia?

Zanim przyrządzisz karpia, zacznij od tego, żeby pozbyć się jego mulistego smaku. Możesz na 24 godziny obłożyć rybę cebulą pokrojoną w plastry, startym selerem i marchewką.

Innym sposobem jest pozostawienie karpia w odpowiednio przygotowanej zalewie, przez kilkanaście godzin. Dodaj do niej wodę, ocet lub sok z cytryny, mleko i odrobinę cukru. Rybę obsyp solą, włóż do miski i zalej zalewą. Pozostaw w lodówce na całą noc.

Jak usmażyć karpia?

Rybę pokrój na dzwonki, dokładnie ją umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przypraw solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do ryby, a następnie zanurz w mące pszennej, strzepując jej nadmiar. Karpia możesz także obtoczyć w prostej panierce, z bułki tartej zmieszanej z mąką.

Na patelni mocno rozgrzej olej, a następnie wkładaj pojedynczo kawałki karpia. Dzwonka karpia smaż po 5-7 minut na każdej ze stron, możesz także obracać je szczypcami na boki, żeby usmażyły się w całości.

Gdy będzie złocisty, odsącz karpia na papierowym ręczniku. Podawaj z cząstkami cytryny, świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!