Śnieżnobiały uśmiech sprawia, że czujesz się pewniejsza siebie. Niektóre produkty jednak sprawiają, że zęby żółkną. Poznaj 8 z nich i ogranicz ich spożywanie dla bielszego uśmiechu!
Śnieżnobiały uśmiech
Biały i równy uśmiech to marzenie wielu kobiet i mężczyzn. Zęby jednak poprzez spożywanie niektórych produktów mogą się przebarwiać i zmieniać swój odcień. Sprawdź, które produkty zmieniają odcień zębów i ogranicz ich spożywanie.
1) Przyprawa curry
W swojej kuchni zapewne używasz przyprawy curry, którą dodaje się zazwyczaj do potraw kuchni hinduskiej. Niestety przyprawa ta najbardziej zabarwia zęby, ponieważ zawiera w swoim składzie kurkumę. Jeśli chcesz cieszyć się białym uśmiechem, to musisz ograniczyć używanie curry w kuchni.
2) Herbata i kawa
Jednym z najczęściej pijanych produktów jest kawa oraz herbata. Te napoje jednak zawierają garbnik, które odkładają się na zębach. Na początku powodują, że zęby żółkną, a później powstają na nich brunatne plamy. Największe przebarwienia powstają po czerwonej i czarnej herbacie, która zawiera w swoim składzie wiele tanin. Stomatolog radzi, aby wypijać jeden kubek kawy dziennie, a jeśli chodzi o herbatę, to warto wybrać jej łagodniejszą wersję lub skrócić jej czas parzenia, aby napar nie był tak mocny.
3) Czerwone wino
Od czasu do czasu lub do obiadu zapewne lubisz wypić kieliszek czerwonego wina. Produkt ten jednak mocno wypływa na twoje zęby i je przebarwia. Obecność w winie chromogenów, kwasów oraz tanin sprawia, że szkliwo zębów szybko się zabarwia. Lekarz stomatolog Monika Stachowicz z Centrum Periodent w Warszawie mówi, że czerwone wino to jeden z najbardziej barwiących produktów, które dodatkowo powoduje nadwrażliwość zębów.
4) Ocet balsamiczny
Kolejnym produktem, który przebarwia twoje zęby, jest ocet balsamiczny. Często jest on używany do sałatek, marynat czy sosów, jednak jego gęsta i czarna konsystencja sprawia, że wnika on w szkliwo i zmienia jego kolor. Zawiera w sobie kwas octowy, winowy oraz jabłkowy, który przebarwia zęby, a nawet może doprowadzić do erozji szkliwa oraz próchnicy.
5) Ciemne napoje gazowane
Jednym z napojów, które przyczyniają się do powstawania przebarwień na zębach, są ciemne napoje gazowane takie jak coca-cola. Posiadają one w swoim składzie kwasy, które rozmiękczają szkliwo, przez co łatwiej się ono zabarwia. Warto więc ograniczyć ich spożywanie lub po jego wypiciu przepłukać zęby wodą. Dodatkowo możesz wypić go szybko lub przez słomkę, aby zęby nie miały z nim zbyt dużej styczności.
6) Sos pomidorowy
Sos pomidory to zapewne jeden z ulubieńców w kuchni, ponieważ można z niego przygotować wiele ciekawych dań. Sos ten posiada w sobie również wiele składników odżywczych, witamin, ale również i likopen, czyli czerwony barwnik. Składnik ten nadaje pomidorom czerwony kolor, ale również sprawia, że na zębach pojawiają się naloty, które ciężko usunąć. Barwnik ten znajduje się we wszystkich produktach na bazie pomidorów, warto więc ograniczyć ich spożywanie.
7) Buraki
Buraki to warzywa, które zawierają w swoim składzie betainę, która nadaję im tak piękny, rubinowy kolor. Niestety barwnik ten „koloruje” również twoje zęby. Dzięki silnym właściwościom barwiącym stosuje się go w cukiernictwie np. do barwienia ciast, galaretek czy gum do żucia. Aby cieszyć się białym uśmiechem, ogranicz gotowanie i jedzenie posiłków z ich udziałem.
8) Owoce leśne
Ciemne owoce to kolejne produkty, które negatywnie wpływają na biel twoich zębów. Najbardziej barwią jagody, jeżyny, wiśnie oraz maliny, które zabarwiają szkliwo. Owoce te zawierają w swoim składzie cukier, który dodatkowo jest pożywką dla bakterii powodujących próchnicę.