Przepis
Składniki:
Spód:
300g ciasteczek korzennych np. z tego przepisu
2 czubate łyżki nutelli
100g masła
Masa serowa: (UWAGA! wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
1kg serka waniliowego do serników na zimno (President)
250g mascarpone
4 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek M
3/4 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Mus czekoladowy:
1 opakowanie śnieżki
200ml mleka
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
100g gorzekiej czekolady (min. 70% kakaowca)
Dodatkowo: (opcjonalnie)
kolorowe jajka marcepanowe
Wykonanie:
Spód:
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, ciastka korzenne kruszymy w blenderze na mąkę. Do masła dodajemy pokruszone ciastka i nutellę – mieszamy całość i wykładamy na dno tortownicy. (niczym nie smarujemy tortownicy ani nie wykładamy papierem). Umieszczamy w lodówce na min. pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C, funkcja góra dół.
Masa serowa:
(Pamiętajmy, by masy serowej nie miksować długo, wystarczy tylko do połączenia składników i obowiązkowo na najmniejszych obrotach).
Serek miksujemy na małych obrotach z mascarpone i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty – by cukier się rozpuścił. Następnie, dodajemy po jednym jajku, po każdym robimy krótką przerwę, by zdążyło się zmiksować z masą serową. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Miksujemy chwilę – tylko do połączenia składników. Przekładamy masę serową na ciasteczkowy spód. Dno i boki tortownicy owijamy folią aluminiową w kilku warstwach – tak, by woda nie zmoczyła sernika.
Tortownicę umieszczamy w głębokiej blasze, do której wlewamy 2l wrzątku i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik, nie uchylając drzwi. Po 10 minutach, delikatnie uchylamy drzwi, a po 15 kolejnych minutach możemy wyjąć sernik i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik umieszczamy w lodówce minimum na 5 godzin, najlepiej na całą noc.
Mus czekoladowy:
Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do ubitej śnieżki. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do spęcznienia. Następnie, zalewamy 3 łyżkami wrzątku, chwilę studzimy i cienkim strumieniem dodajemy do masy czekoladowej. Krem odstawiamy do lodówki, aż lekko stężeje. Przekładamy mus do rękawa i wykładamy na wystudzony sernik tworząc dowolne wzorki. Lekko posypujemy kakao, najlepiej słodkim i dekorujemy np. marcepanowymi jajkami.