Niebiański sernik w kąpieli wodnej

Krzysztof
Ciasta
01.08.2014 20:13
Niebiański sernik w kąpieli wodnej

Przepis

Składniki:

Spód:

300g ciasteczek korzennych np. z tego przepisu

2 czubate łyżki nutelli

100g masła

Masa serowa: (UWAGA! wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

1kg serka waniliowego do serników na zimno (President)

250g mascarpone

4 płaski łyżki mąki ziemniaczanej

6 jajek M

3/4 szklanki cukru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

Mus czekoladowy:

1 opakowanie śnieżki

200ml mleka

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

100g gorzekiej czekolady (min. 70% kakaowca)

Dodatkowo: (opcjonalnie)

kolorowe jajka marcepanowe

Wykonanie:

Spód:

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, ciastka korzenne kruszymy w blenderze na mąkę. Do masła dodajemy pokruszone ciastka i nutellę – mieszamy całość i wykładamy na dno tortownicy. (niczym nie smarujemy tortownicy ani nie wykładamy papierem). Umieszczamy w lodówce na min. pół godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C, funkcja góra dół.

Masa serowa:

(Pamiętajmy, by masy serowej nie miksować długo, wystarczy tylko do połączenia składników i obowiązkowo na najmniejszych obrotach).

Serek miksujemy na małych obrotach z mascarpone i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty – by cukier się rozpuścił. Następnie, dodajemy po jednym jajku, po każdym robimy krótką przerwę, by zdążyło się zmiksować z masą serową. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Miksujemy chwilę – tylko do połączenia składników. Przekładamy masę serową na ciasteczkowy spód. Dno i boki tortownicy owijamy folią aluminiową w kilku warstwach – tak, by woda nie zmoczyła sernika.

Tortownicę umieszczamy w głębokiej blasze, do której wlewamy 2l wrzątku i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik, nie uchylając drzwi. Po 10 minutach, delikatnie uchylamy drzwi, a po 15 kolejnych minutach możemy wyjąć sernik i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik umieszczamy w lodówce minimum na 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Mus czekoladowy:

Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do ubitej śnieżki. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do spęcznienia. Następnie, zalewamy 3 łyżkami wrzątku, chwilę studzimy i cienkim strumieniem dodajemy do masy czekoladowej. Krem odstawiamy do lodówki, aż lekko stężeje. Przekładamy mus do rękawa i wykładamy na wystudzony sernik tworząc dowolne wzorki. Lekko posypujemy kakao, najlepiej słodkim i dekorujemy np. marcepanowymi jajkami.