Zakwas na żurek

Anna
Wielkanoc
30.03.2021 19:43
Zakwas na żurek

Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwas na żurek stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. przed Świętami. Różnica między żurem a żurkiem: Żur jest kwaśną zupą szykowaną na zakwasie żytnim, bez dodatku majeranku. Żuru nie zabiela się śmietaną. Ma być kwaśny i wyraźny w smaku. Można do niego dodać suszone grzyby lub/i ugotowane na twardo jajko. Według mnie żur ma być postny. Na Wielkanoc do żuru można dodając ugotowane na twardo jajko. Na Boże Narodzenie zaś suszone grzyby. Żurek zaś będzie również szykowany …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/jak-zrobic-zakwas-na-zur-i-zurek