5 nietypowych zastosowań skorupek po jajkach

Katarzyna
Dom
23.03.2021 14:24
5 nietypowych zastosowań skorupek po jajkach

Jajka to produkty, które często spożywamy. Co jednak można zrobić z ich skorupkami? Sprawdźcie!

Zdjęcie 5 nietypowych zastosowań skorupek po jajkach #1

Produkty spożywcze

Jajka to produkty, które często używamy w kuchni. Są potrzebne do przyrządzenia jajecznicy, wypieku ciasta czy przygotowania kanapek. O tyle o ile jajka zjadamy, to skorupki z jajek zazwyczaj wyrzucamy. Takie zachowanie jest jednak błędem, bo skorupki posiadają wiele właściwości.  Skorupki od jajek mają wiele składników odżywczych. Są one twarde, ponieważ mają w swoim składzie wiele wapnia, potasu, magnezu oraz fluoru. Zmielone skorupki można więc włączyć do diety, do zabiegów pielęgnacyjnych oraz pielęgnacji roślin. Poniżej znajdziecie 5 nietypowych zastosowań skorupek od jajek.

1. Suplement diety

Skorupki z jajek są bardzo bogate w wapń, który jest nam potrzebny do odpowiedniego rozwoju m.in. kości. Zawierają też wiele makro i mikroelementów, które są nam potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu, tj. żelazo, krzem, magnez czy fluor. Przed zastosowaniem suplementacji należy jednak skonsultować się z lekarzem.

2. Naturalny nawóz

Skorupki z jajek posiadają w swoim składzie wiele mikroelementów, które świetnie sprawdzają się jako nawóz dla roślin. Wystarczy tylko je zmielić i wrzucić do doniczki z kwiatkiem. Można też zalać je gorącą wodą, przez co cenne składniki przenikną do wody, którą będzie można podlewać kwiatki. Najlepiej skorupki z jajek dodawać do kwiatów, które rosną w glebie zasadowej.

Zdjęcie 5 nietypowych zastosowań skorupek po jajkach #2

3. Skuteczny środek czyszczący

Nie raz zdarza się, że przypalimy jedzenie w garnku, który później ciężko doczyścić. Jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy, że do płynu do naczyń dodamy rozdrobnione skorupki. Drobinki świetnie ścierają wszelki zaschnięte jedzenie czy przypalony brud. Nie powinno się jedna stosować ich w przypadku naczyń, które są łatwe do zarysowania.

4. Antidotum na ugryzienia

Ze skorupek z jajek można również zrobić balsam, który ukoi swędzące miejsce po ugryzieniu. Rozdrobnione skorupki należy wymieszać z octem jabłkowym. Taką papkę należy jednak odstawić na kilka dni. Dopiero po tym czasie można smarować nią miejsca po ugryzieniach. Balsam ma właściwości łagodzące oraz zmniejszające opuchliznę i uczucie swędzenia. Najlepiej jest wykorzystać go do 30 dni, ponieważ po tym czasie traci swoje łagodzące właściwości.

Zdjęcie 5 nietypowych zastosowań skorupek po jajkach #3

5. Peeling do ciała

Skorupki można również wykorzystać do czynności pielęgnacyjnych. Okazuje się, że nie tylko cukier, kawa i sól sprawdzają się jako naturalne peelingi. Wystarczy tylko rozkruszyć skorupki, dodać do nich oliwę z oliwek, olej kokosowy oraz ewentualnie odrobinę miodu. Wszystko należy dokładnie wymieszać, nanieść na skórę i wykonywać okrężne ruchy. Peeling ten jednak ma sporą moc ścierania, więc nie należy stosować go na delikatną i wrażliwą skórę. 

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną