Rogaliki drożdżowe z powidłami

Beata
Desery
04.03.2021 10:39
Rogaliki drożdżowe z powidłami

1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali. 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2021/03/rogaliki-drozdzowe-z-powidami.html