Porcja na ok 40 sztuk Składniki CIASTO 550 g mąki pszennej typu 450 14 g drożdży instant 100 g cukru 50 g masła 250 ml ciepłego mleka 2 jajka ½ łyżeczki soli NADZIENIE 800 ml mleka 4 łyżki cukru 2 budynie wanilinowe – 80g proszku DODATKOWO jajko – do posmarowania Sposób przygotowania Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru, mąki. Pączki te nie są smażone na głębokim tłuszczu jak w przypadku tradycyjnych pączków, lecz pieczone w piekarniku. Ze względu na to, że nie są ona smażone, lecz pieczone, można nazwać je dietetycznymi. Tym razem na tłusty czwartek proponuję Wam odchudzoną wersję pączków, podawanych w formie małych, słodkich bułeczek. We wcześniejszym wpisie prezentowałam Wam pieczone pączki z marmoladą, teraz pora na wersję z budyniem. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę dodać, cukier, sól, masło, jaja i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.