Polecam Składniki: - 380 g mąką - 350 g serka mascarpone - 3 jajka - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka rumu lub spirytusu - 2 łyżki cukru pudru dodatkowo : - olej do smażenia ok 1-1,5 l - drobny cukier lub cukier puder - szczypta cynamonu Przygotowanie: W misce robota mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier puder, mascarpone i rum. Smażymy ok 4-7 min ,nie nakładamy na raz za dużo pączków na olej żeby mogły mieć trochę miejsca i same przekręcić się na drugą stronę, po usmażeniu jednej strony. Gotowe pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i później obtoczcie w drobnym cukrze lub cukrze pudrze (ja dodaję do cukru odrobinę cynamonu ). Ręce smarujemy odrobiną oleju i formujemy w dłoniach z ciasta kulkę trochę mniejszą niż orzech włoski i wrzucamy na rozgrzany olej. u mnie to trwało ok 6 min, jeśli nie jesteście pewni czy już są usmażone w środku to wyjmijcie jednego i przekrojcie . Można wrzucić na gorący tłuszcz odrobinę ciasta i jak wypłynie to olej jest już wystarczająco nagrzany. Idealne na tłusty czwartek jeśli nie macie za dużo czasu a goście już jadą....