Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed zakupem sera wędzonego. Wycofuje partię sera góralskiego Mała Gałka Wędzona marki Balser. Jego spożycie może prowadzić do poważnego zatrucia! Jeśli masz go w lodówce, lepiej szybko się go pozbądź!
GIS ostrzega przed spożyciem sera
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem sera wędzonego marki Balser. Co jest tego powodem? Znaleziono w nim bakterie Listeria monocytogenes, która może wywołać groźną chorobę listeriozę.
Bakteria Listeria monocytogenes w serze wędzonym
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w pięciu badanych próbkach sera góralskiego Mała Gałka Wędzona Balser. Dokładnie chodzi o produkt o wadze 180 g, numerze partii 12080, dacie minimalnej trwałości do spożycia do 6.02.2021 roku, którego producentem jest: PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604. W związku z tą sytuacją, Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obrotu jednej partii tego produktu. Spożycie tego sera może być bardzo niebezpieczne!
źródło: https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/ser-goralski-mala-galka-wedzona-balser-partia-wycofana-z-obrotu-gis-ostrzega-4920697
Czym grozi spożycie skażonej partii produktu?
GIS wycofał z obrotu partię sera wędzonego, w którym wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Jego spożycie może prowadzić do groźnej choroby listeriozy. To zakaźna choroba, która stanowi szczególne zagrożenie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób starszych.
Listerioza – objawy choroby
Objawy listeriozy mają charakter grypopodobny i wśród nich wyróżnia się gorączkę, dreszcze, bóle mięśni i dolegliwości pokarmowe, takie jak biegunka, nudności i wymioty. U osób z obniżoną odpornością, listerioza ma groźniejszy przebieg i objawia się gorączką, zaburzeniami równowagi, drgawkami, światłowstrętem i uczuciem splątania. W skrajnych przypadkach choroba ta może prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i sepsy.
Jak wygląda leczenie listeriozy?
Leczenie listeriozy odbywa się za pomocą antybiotyków i stosowania leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych. Antybiotykoterapia trwa od 3 do 8 tygodni. W ciężkich przypadkach listeriozy konieczna jest hospitalizacja chorych.
Pamiętaj o profilaktyce
Co zrobić, by uniknąć zakażenia bakterią Listeria monocytogenes? Konieczna jest właściwa higiena osobista, częste mycie rąk, zwłaszcza przed jedzeniem, po wyjściu z toalety i kontakcie ze zwierzętami. Wybieranie produktów ze sprawdzonego źródła, zwłaszcza niepasteryzowanego mleka, mrożonych warzyw czy surowych ryb.