Składniki na zapiekankę z ryżem i pulpetami w sosie chrzanowym: - - 200 g ryżu (biały, paraboliczny lub basmati) - - około 400 ml bulionu do gotowania ryżu (można zastąpić wodą) - - niewielkiej wielkości kalafior - - pęczek natki pietruszki Pulpety: - - 500 g mięsa mielonego wieprzowego - - jajko - - 2 łyżki bułki tartej - - sól, pieprz, papryka ostra Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy al dente na parze lub w osolonej wodzie. Zapiekanka z ryżem i pulpetami w sosie chrzanowym to prosty przepis na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne i aromatyczne – ryż, mięso i warzywa w jednym miejscu, a wszystko zapieczone z sosem beszamelowym z dodatkiem chrzanu. Ryż gotujemy na lekko twardo wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki na pulpety przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Sos chrzanowy: - - czubata łyżka mąki pszennej - - łyżka masła - - szklanka mleka - - łyżka chrzanu tartego - - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ryż będzie smaczniejszy, jeśli zamiast w wodzie ugotujemy go w bulionie.