Tacos

Obiad
28.12.2020 11:11
Tacos

Tacos, 4 porcje Tortille 12 sztuk (w przepisu powyżej) Awokado lub guacamole 1 sztuka lub 200 g Cebula biała Parę posiekanych plastrów Kolendra 1 pęczek Rzodkiewki 12 sztuk Limonka 1 sztuka Majonez wegański 30 g Jogurt roślinny 30 g Limonka 1 sztuka Chili 1 papryczka Kapusta biała 1/2 główki Pomidor 2 sztuki Sól i pieprz do smaku Kapustę blanszujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Jak można się domyślić rodzajów tacos jest po prostu mnóstwo i w zależności od regionu różnią się dodatki jak i sposób ich podania (w niektórych miejscach dodatkowo smaży się je na głębokim tłuszczu – tostadas). Tacos to dla mnie kwintesencja tej kuchni, bo można w nich znaleźć praktycznie wszystkie smaki charakterystyczne dla Meksyku, czyli tortilla, świeże dodatki takie jak awokado, chili, limonka, kolendra, a do tego w tradycyjnej wersji siekane mięso. Wskazówki: Ciasto na tortillę powinno być elastyczne, nie za suche i nie za mokre – należy tak dobrać ilość wody i mąki, aby uzyskać odpowiedni efekt. Dzięki temu całość tworzy idealną kombinację tekstur i smaków, które pałaszuje się często na stojąco i na szybko. Zawsze jednak należy zwrócić uwagę na to, że tacos muszą być podawane na świeżo! Tak na prawdę (jak w przypadku pizzy czy pierogów) kombinacje dodatków są tutaj nieograniczone i absolutnie każdy znajdzie swoje smaki. Podaje się je na świeżo, kiedy dodatki są jeszcze ciepłe, a surowe warzywa odpowiednio kruche. Po tym czasie dzielimy na 12 części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Oczywiście oryginalne meksykańskie tortille przygotowywane są tradycyjnie z mąki kukurydzianej, a dopiero później bardziej powszechne stały się również tortille pszenne. Nie należy się przejmować jego twardością na początku, po wyrobieniu. Po odstawieniu ciasta na godzinę (do dwóch) ciasto nabierze odpowiedniej sprężystości i będzie je można bez problemu rozwałkować . . Wystarczy je podgrzać w mikrofali lub na patelni . . Ponieważ jest to danie znane od XVIII wieku (!) to można się tylko domyślać jak wiele powstało sposobów jego podania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/tacos/