Wędzona makrela to jedna z ulubionych ryb Polaków. Choć jest tłusta, to ma wiele wartości odżywczych i jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jeśli lubisz makrelę, koniecznie poznaj przepisy na pyszne pasty z tej ryby.
Ryby w codziennej diecie
Nikogo nie trzeba przekonywać, że do swojej codziennej diety, powinniśmy włączyć ryby. Są źródłem wielu cennych witamin, składników mineralnych i zdrowych kwasów tłuszczowych. Czy jednak wszystkie ryby są zdrowe? Czy warto jeść makrelę? Ta ryba od wieków jest ceniona za swoje walory smakowe. W Polsce zdobyła popularność w formie wędzonej i w niej jest spotykana najczęściej. Dowiedz się, jakie właściwości ma makrela.
Czy warto jeść makrelę?
Choć makrela jest tłusta, to ma wiele wartości odżywczych: zawiera witaminę B12 i D oraz mnóstwo składników mineralnych: fosfor, potas, sód, magnez, selen, żelazo, cynk i miedź. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Oprócz tego zawiera dużą dawkę fosfatydyloseryny- organicznego związku, którzy korzystnie wpływa na zdolności umysłowe.
Makrela i jej właściwości
Dzięki dużej zawartości substancji mineralnych, witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, spożywanie makreli korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzenie makreli przyspiesza metabolizm, pomaga usuwać toksyny z wątroby, pozytywnie wpływa na układ krążenia i nerwowy. Łagodzi stany zapalne, poprawia wygląd skóry i chroni oczy.
Przepisy na pyszne pasty z makreli
Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 cebula
- 4 jajka
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makrelę obierz ze skóry i ości, rozetrzyj widelcem. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wsyp do miski, dodaj majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na pieczywie, posypaną świeżą natką pietruszki.
Pasta z makreli z twarogiem i szczypiorkiem
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 cebula
- Pół pęczka szczypiorku
- 4 jajka
- 125 gram twarogu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makrelę obierz ze skóry i ości, rozetrzyj widelcem. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Wszystkie składniki wsyp do miski, dodaj pokruszony twaróg, majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Podawaj na ciemnym pieczywie, krakersach lub jako dip do warzyw czy farsz do jajek.