Bajaderki – przepis na 14 kulek Biszkopt: Mąka 300 g Olej kokosowy lub margaryna 30 g Olej roślinny 30 g Cukier lub erytrytol 60 g Mleko roślinne 200 g Ocet jabłkowy 2 łyżki Aromat waniliowy parę kropel Proszek do pieczenia 6 g Sól 1.5 g Ich smak to powrót w mojej wyobraźni do momentu kiedy wychodzę z cukierni w miasteczku, w którym się wychowałam i wgryzam się od razu w wielką kulę słodyczy! : Mleko roślinne 100 g Cukier lub erytrytol 30 g Kakao 15 g Rum albo aromat rumowy wg uznania Czekolada gorzka 70 g Całym sekretem bajaderek jest dobre nasączenie ciasta, dodanie ulubionych dodatków, uformowanie kulek wielkości piłeczki golfowej i opcjonalnie obtoczenie w czekoladzie lub kakao. Mieszamy mleko roślinne z octem i odstawiamy na 10-15 minut, aby się ścięło i utworzyło maślankę. Dla mnie bajaderki (które mają wiele nazw w zależności od regionu) to słodycz, którego smak po prostu mnie rozbraja. Nie przygotowuję bajaderek z tzw. resztek (chociaż jest to świetny sposób na wykorzystanie niezjedzonego biszkoptu, ciasteczek itp.). Bajaderki możemy trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku nawet parę dni. Niektórzy pewnie nie nazwą ich już wtedy bajaderkami, tylko czekoladowymi trufelkami, pop cakes lub jeszcze inaczej. Dodajemy roztopiony olej kokosowy, olej roślinny, cukier i mieszamy na gładką masę. Następnie przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach (bez termoobiegu) około 35 minut. Na świecie jest wiele rodzajów tego typu kulek.