Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, przed zakupem mięsnego produktu. Tatar wołowy popularnej firmy, zawiera szczepy Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). Jego spożycie może prowadzić do poważnego zatrucia!
![]()
GIS ostrzega przed tatarem wołowym
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem tatara wołowego firmy Sokołów. W produkcie znajduje się szczep Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC), która jest bardzo groźna dla zdrowia!
Wycofanie partii produktu
GIS w publicznym ostrzeżeniu na temat żywności, podał szczegóły dotyczące wycofanej partii produktów. Chodzi o produkt "Tatar wołowy", 200 g, wyprodukowany przez firmę Sokołów, o numerze partii: 02891 02892K i terminie przydatności do spożycia: 29.10.2020. Pod żadnym pozorem nie wolno spożywać mięsa z tej partii.
![]()
Bakteria Escherichia coli w tatarze wołowym
W tatarze wołowym firmy Sokołów obecna jest bakteria Escherichia coli, która jest szczególnie niebezpieczna dla zdrowia. Zakażenie bakterią może prowadzić do wielu groźnych dolegliwości. Dowiedz się, czym grozi spożycie produktu.
![]()
Jakie są objawy zakażenia bakterią E. coli?
Zakażenie bakterią E. coli stanowi zagrożenie dla zdrowia i prowadzi do infekcji układu pokarmowego, która objawia się podwyższoną temperaturą i biegunką. Najczęstsze objawy zakażenia bakterią to bóle brzucha, wymioty, biegunka, bóle głowy, osłabienie, podwyższona temperatura ciała. Oprócz tego w cięższych przypadkach, zakażenie bakterią E. coli może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy, bezkrwawej biegunki i zespołu hemolityczno-mocznicowego.
![]()
Jak wygląda leczenie zakażenia bakterią E. coli?
Jeśli doszło do zakażenia bakteria E. coli należy rozpocząć leczenie pod kontrolą lekarza. Najważniejsze w leczeniu biegunki jest odpowiednie nawodnienie, picie odpowiedniej ilości płynów (co najmniej 2 litry dziennie) i utrzymywanie lekkiej diety. W przypadku zakażenia szczepem Escherichia coli, który wytwarza toksynę Shiga (STEC), podawanie leków przeciwbiegunkowych i podjęcie antybiotykoterapii jest niewskazane. Może wpłynąć na wzrost ryzyka wystąpienia zespołu hemolityczno-mocznicowego.
![]()
Najważniejsza jest profilaktyka
Co zrobić, by uniknąć zakażenia bakterią E. coli? Konieczna jest właściwa higiena osobista, częste mycie rąk i wybieranie produktów ze sprawdzonego źródła. Bakteria najczęściej przenosi się w wodzie i pożywieniu, dlatego nie należy pić wody z niesprawdzonych źródeł. Trzeba pamiętać też o odpowiedniej obróbce termicznej pokarmów, zwłaszcza mięsa.