😉 Składniki na schab po bałkańsku: 500 g schabu bez kości 250 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 cebula 5 ogórków konserwowych 150 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru szczypta chilli majeranek, papryka słodka sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: 1. Schab myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w paseczki. Jeśli schab po bałkańsku ma stanowić danie obiadowe ugotuj ryż, jeśli natomiast chcesz to danie podać na rodzinnej imprezce, domówce to podaj z bagietką. Schab po bałkańsku to duszone kawałki mięsa w pysznym sosie pomidorowym w towarzystwie pieczarek oraz kolorowych papryk. Mięso podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju (na wysokim ogniu), z dwóch stron, na rumiany kolor. Papryki myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki, dorzucamy na patelnię. 3. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut (lub dłużej do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając). Kawałki mięsa oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i doprawiamy majerankiem oraz papryką słodką.