Figi - właściwości lecznice! Zobacz kto powinien je jeść?

Patrycja
Dieta i żywienie
28.09.2020 12:24
Figi - właściwości lecznice! Zobacz kto powinien je jeść?

Figi to egzotyczne owoce rosnące w basenie Morza Śródziemnego. Mają wyjątkowe wartości odżywcze zarówno spożywane na surowo, jak i w postaci suszonej. Te drugie odznaczają się zawartością wielu ważnych pierwiastków.

Zdjęcie Figi - właściwości lecznice! Zobacz kto powinien je jeść? #1

Figi surowe coraz częściej możemy kupić w marketach i na bazarkach. Możemy je spożywać w postaci nieprzetworzonej, dodawać do ciast i deserów. Jednak to suszone figi są skarbnicą wapnia i ze wszystkich suszonych owoców zawierają najwięcej błonnika. Co jeszcze skrywają słodkie figi?

Suszone figi dla zdrowych jelit

Suszone figi zawierają największą ilość błonnika spośród wszystkich owoców w postaci suszonej. Dzięki nim uregulujemy pracę naszego układu pokarmowego. Pobudzą one perystaltykę jelit, skutecznie lecząc zaparcia. Częste spożywanie suszonych fig może nas także uchronić przed poważnymi chorobami ze strony jelita grubego np.rakiem.

Zdjęcie Figi - właściwości lecznice! Zobacz kto powinien je jeść? #2

Suszone figi obniżają cholesterol

Duże ilości błonnika zawarte w suszonych figach wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi. Jeśli chcemy uchronić się przed miażdżycą, udarem, zawałem i innymi chorobami związanymi z serduchem powinniśmy regularnie sięgać po figi w postaci suszonej.

Suszone figi dla ciśnieniowców

W suszonych figach znajdziemy duże ilości potasu, który obniża ciśnienie. Potas sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, przyspiesza także usuwanie sodu z organizmu, przez co przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia. Osoby chorujące na nadciśnienie swobodnie mogą sięgać po suszone owoce.

Zdjęcie Figi - właściwości lecznice! Zobacz kto powinien je jeść? #3

Suszona figa łagodzi stres

Suszone figi zawierają duże ilości magnezu, który ma właściwości stabilizujące układ nerwowy. Magnez usprawnia funkcjonowanie i aktywność naszego mózgu. Figi pomogą nam więc zmniejszyć rozdrażnienie, złagodzić stres i ułatwić zasypianie. Poprawia także naszą pamięć i usprawnia myślenie, dlatego suszone figi polecane są osobom żyjącym w ciągłym napięciu, uczącym się, które mają problem z zasypianiem.

Suszone figi na mocne kości

Suszone figi odznaczają się bardzo dużą zawartością wapnia. Cenny pierwiastek może zapobiec osteoporozie, dlatego osoby dbające o mocne zęby i kości mogą śmiało zamienić mleko na figi. Szczególnie kobiety w okresie menopauzalnym, dzieci, osoby starsze i z niedoborami witaminy D powinny sięgać po te owoce.

Zdjęcie Figi - właściwości lecznice! Zobacz kto powinien je jeść? #4

Wiemy już, że zdecydowanie cenniejsze są figi w postaci suszonej. Jednak nie oznacza to, że mamy rezygnować ze świeżych owoców. Wybierajmy delikatne i miękkie w dotyku, pokryte równomiernym białym nalotem. Po umyciu miękki miąższ możemy zjeść, przekrawając figę na pół i wydobywając łyżeczką słodki miąższ.

Zdjęcie Figi - właściwości lecznice! Zobacz kto powinien je jeść? #5

Czy wszyscy możemy cieszyć się ich smakiem?

Figi nie dla …

Po figi nie powinny sięgać osoby cierpiące na migreny. Z uwagi na zawartość tyraminy mogę one wywoływać bóle głowy. Smakiem fig nie mogą cieszyć się także cukrzycy. Zarówno figi suszone, jak i surowe nie nadają się do spożycia przez osoby cierpiące na cukrzycę. Suszone owoce mają wysoki indeks glikemiczny, a surowe składają się z cukrów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Z uwagi na zawartość cukrów i wysoką kaloryczność nie są polecane osobom odchudzającym się.

Zdjęcie Figi - właściwości lecznice! Zobacz kto powinien je jeść? #6

Ciekawostką jest, że w medycynie niekonwencjonalnej figi gotowane w mleku stosuje się na ból gardła. Macie ochotę wypróbować tę teorię?