Zupa krem z dyni

Asia

Zupy

17.09.2020 14:30

Zupa krem z dyni

Przepis na: Zupa krem z dyni Składniki: 2 kg dyni (po obraniu i bez pestek ok. 1 kg) 1 łyżeczka soli 500 g batatów lub ziemniaków 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 litry bulionu 1 większa marchewka 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 100 ml śmietanki kremówki + łyżka do dekoracji szczypta soli i pieprzu do smaku Wykonanie: Dynię hokkaido można upiec w piekarniku (ok. 30 minut w temp. 190 stopni), jednak ja tym razem ją obrałam, pokroiłam na kawałki, a pestki wyrzuciłam. Bataty lub ziemniaki (ok. 500g), a także marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Całość smażymy na patelni na małej ilości masła klarowanego lub oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3-4 ząbki). Oprócz tego, że dynia hokkaido pasuje jako baza do zupy (krem z dyni), to także świetnie nadaje się do gotowania na parze. Na końcu wlewamy ok. 100-150 ml śmietanki kremówki, blendujemy za pomocą blendera ręcznego na gęsty krem. Korzeń imbiru (ok. 3-4 cm) obieramy za pomocą łyżeczki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W tym czasie do większego garnka wlewamy ok. 2 litrów bulionu, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy także 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej i szczyptę papryki ostrej, gotujemy przez około 40-50 minut. Jak dla mnie dynia hokkaido, która znajduje się na moich zdjęciach (taka okrągła, ciemnopomarańczowa o złotawym miąższu). Zupa krem z dyni to obowiązkowa propozycja do zaserwowania jako jesienne danie.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/zupa-krem-z-dyni/