Dodatkowo: 2 słoiki musu jabłkowego lub 2 kg jabłek, cukier do smaku, łyżka masła, sok z połowy cytryny i cynamon do smaku Kruszonka: 270 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny 150 g cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie cynamon Przygotowanie: Na pierwszy ogień poszła kruszonka, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki. Składniki: Blaszka 25×35 cm Ciasto: 480 g mąki pszennej tortowej typ 450 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru kryształu 1 duże jajko lub 2 mniejsze 300 g masła lub margaryny Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, piec góra – dół, bez termoobiegu, przez ok. 1 godz. Gotowe ciasto wyjąć na blat, i pozostawić do wystygnięcia. To taki awaryjny, szybki przepis, mus można użyć na szybkiego kupny ze słoika lub przygotować własny, jeśli masz oczywiście więcej czasu. Wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, lub na 1 godz. do lodówki. Na ciasto wyłożyć gotowy mus ze słoika, lub przygotować własny ( klik), rozsmarować równomiernie po wierzchu. Jeśli lubicie wypieki z jabłkami polecam Wam również przepis na taki najzwyklejszy, prosty i szybki jabłecznik jak u babci.