; sprawdźcie na etykiecie, ile dany producent zaleca na 1 kg mięsa) około pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, płaska łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie 2/3 łopatki kroimy w kostkę o boku około 3 cm. Składniki na wędlinę wieprzową z żurawiną: 1, 2 kg łopatki wieprzowej 100 g żurawiny suszonej 120 ml wody łyżeczka żelatyny sól peklowa (u mnie było to 20 g Kiedy mięso uzyska pożądaną temperaturę, wyjmujemy szynkowar w wody i pozostawiamy do ostygnięcia (zostawiam go na noc). Mięso będzie gotowe, kiedy w środku uzyska temperaturę 75 C, co można sprawdzić wbijając w otwór pokrywki szynkowara termometr. Mięso zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 24 godziny. Wędlinę parzymy jakieś 2,5 godziny, pilnując, aby temperatura wody utrzymywała się cały czas na tym samym poziomie. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w 50 ml wody żelatynę i znowu wyrabiamy ręką kilka minut. Poziom wody powinien być około 2 cm powyżej mięsa w szynkowarze.