Sałatka z cukinii do słoików na zimę

Milena
Przetwory
14.08.2020 13:33
Sałatka z cukinii do słoików na zimę

Składniki na sałatkę z cukinii do słoików na zimę (4 słoiki po 0,7 litra): 2 kg młodej, niewielkiej wielkości cukinii 2 cebule (200 g) 2 marchewki (300 g) 2 duże papryki czerwone (600 g) 1,5 łyżki soli niejodowanej pół szklanki octu 10% (150 ml) – jeśli lubicie ostrzejsze smaki można dodać więcej, zamiast wody 1/3 szklanki wody (100 ml) Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Sałatka z cukinii do słoików na zimę jest pyszna, kolorowa i świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu albo sałatka do grilla. W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet, wodę i curry wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Marchewki przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie plasterki. Warzywa w słodko-kwaśnej zalewie z orientalną nutą za sprawą curry smakują wybornie. szklanka cukru (260 g) 1,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku Przygotowanie Wszystkie warzywa myjemy dokładnie. Taka sałatka jest łagodna w smaku, nieco słodka, z lekkim, ale wyczuwalnym posmakiem curry. Cebule kroimy w kostkę, papryki w cienkie paski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/08/salatka-z-cukinii-do-sloikow-na-zime/