Ogórki małosolne na sucho? O co chodzi w tym przepisie?

Patrycja
Kulinaria
10.08.2020 20:56
Ogórki małosolne na sucho? O co chodzi w tym przepisie?

O tej porze roku, w wielu kuchniach trwa produkcja przetworów na zimę. Słoiki i butelki z dżemami, konfiturami, sokami, warzywnymi sałatkami, zapełniają półki w domowych spiżarniach. Jeśli lubisz ogórki małosolne i do tej pory jadłaś je w tradycyjnym wydaniu, przedstawiamy nowy przepis. To prosty i szybki sposób na ogórki małosolne bez wody!

Zdjęcie Ogórki małosolne na sucho? O co chodzi w tym przepisie? #1

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne jadł każdy z nas. Zazwyczaj robi się je w tradycyjny sposób w zalewie. Już po kilku dniach kiszenia są gotowe do spożycia. Stanowią idealny dodatek do obiadów, letnich sałatek i jako przekąska. Nie wszyscy wiedzą, że można je zrobić znacznie szybciej i w o wiele prostszy sposób. Poznaj świetny przepis na małosolne ogórki bez zalewy.

Zdjęcie Ogórki małosolne na sucho? O co chodzi w tym przepisie? #2

Przepis na ogórki małosolne bez wody

Składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki kopru
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 4-5 liści czarnej porzeczki
  • Litrowe woreczki strunowe


Przygotowanie:

Dokładnie umyj i osusz ogórki. Możesz obciąć ich końcówki, dzięki czemu sól szybciej w nie wniknie i prędzej ukisną. Oczyść chrzan i obierz czosnek, przekrój na mniejsze kawałki. Przygotuj woreczki strunowe, wkładaj do nich ogórki z dodatkami. Dodaj sól i gorczycę. Zamknij szczelnie woreczek, tak by usunąć z niego powietrze. Potrząśnij nim, do wymieszania się wszystkich składników.

Tak przygotowany woreczek, umieść w lodówce na 4 do 6 godzin, po tym czasie go wyjmij i pozostaw na 20 godzin w temperaturze pokojowej. Już po 24 godzinach ogórki małosolne są gotowe i dobre do jedzenia! Jeśli odstawisz je na dzień dłużej, będą miały mocniejszy, bardziej wyrazisty smak.

Zdjęcie Ogórki małosolne na sucho? O co chodzi w tym przepisie? #3

Domowe przetwory

Warto robić samodzielnie przetwory z sezonowych owoców. Ogórki małosolne są lekkostrawne i niskokaloryczne, zawierają jedynie 11 kcal na 100 gramów produktu. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, E i K, bakterii mlekowych, cennych probiotyków i antyoksydantów.