Grzyby to prawdziwe dary lasu, którymi dzieli się z nami natura. Już dziś w lasach można spotkać prawdziwki, podgrzybki czy kozaki. Grzyby są bardzo smaczne, jednak należy zbierać tylko te, których jesteśmy pewni, że nie są trujące. Grzyby przede wszystkim można spotkać na wigilijnym stole, gdzie królują w pierogach, kapuście czy marynacie. Sprawdźcie, jak je suszyć, aby przetrwały do wigilii!
Odpowiednie grzyby
Do procesu suszenia nadają się grzyby, które są suche, a więc nie mają śluzu na kapeluszach. Zalicza się do nich np. borowiki (prawdziwki), podgrzybki i koźlarze. Zawsze jednak przed suszeniem należy się upewnić czy dany grzyb jest jadalny. Na suszenie przeznaczamy grzyby świeże i bez robaków. Nie mogą one mieć znaków pleśni ani gnicia. Co ciekawe do suszenia nadają się grzyby nadjedzone przez ślimaki.
Przygotowanie do suszenia
Grzyby muszą być oczyszczone z wszelkich zanieczyszczeń i najlepiej jest to zrobić za pomocą szmatki. Nigdy grzybków nie czyścimy na mokro. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki, ponieważ wtedy szybciej wyschną. Dobrze wysuszone grzyby należy przechowywać w słoiku, ceramicznym pojemniku lub puszcze. Dzięki temu nie zalęgnąć się w nich żadne robaki ani nie zaczną one pleśnieć. Poniżej znajdziecie trzy sposoby na suszenie grzybów.
Na słońcu
Metod na suszenie grzybów jest kilka, jednak najlepsze są te naturalne. Warto spróbować wysuszyć grzyby na słońcu, jednak do tego zabiegu potrzeba trochę czasu oraz słonecznej pogody. Pokrojone grzyby należy rozłożyć na tackach lub drewnianych deskach i co jakiś czas obracać, aby wysuszyły się równomiernie z każdej strony.
Na nitce
Najbardziej znanym sposobem suszenia grzybów jest metoda na nitkę. Pokrojone grzyby nawleka się na nitkę najczęściej za pomocą igły przy zachowaniu lekkich odstępów. Grzyby muszą mieć wokół siebie przestrzeń, aby mogły równomiernie schnąć. Takie „grzybowe koraliki” można suszyć zarówno na słońcu, jak i w pomieszczeniu.
W piekarniku z termoobiegiem
Metodą bardziej mechaniczną jest suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem. Ważne jest, aby grzyby suszone w ten sposób były podobnej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza na około godzinę. Po tym czasie należy je odwrócić i czas pieczenia powtórzyć. Grzyby będą odpowiednio wysuszone, dopiero gdy będą kruszyć się w palcach.