, 1 ma ok. 85 kcal) czas przygotowania: ok. 30 minut (+ ok. 15 minut pieczenia) koszt: niecała złotówka za całość 😉 Składniki: masa tłuszczowa: 10 g oleju roślinnego 10 g mąki pszennej ciasto: 80 g mąki pszennej 55 ml mleka roślinnego 10 g erytrytolu lub cukru 10 g oleju 10 g mąki z ciecierzycy (lub 15 g mąki pszennej) ok. 10 g surowych drożdży szczypta soli do podania: truskawki i syrop klonowy Wykonanie: Olej mieszamy z mąką w małej miseczce i wstawiamy do zamrażarki. 85 kcal) time for preparation: 30 minutes (+15 minutes of baking) Ingredients: fat mass: 10 g vegetable oil 10 g flour dough: 80 g wheat flour 10 g erythritol or sugar 10 g oil 10 g chickpea flour (or 15 g wheat flour) approx. 10 g raw yeasts a pinch of solid for serving: strawberries and maple syrup Instructions: Mix oil with flour in a small bowl and place in the freezer. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, po ok. 20 minutach smarujemy rogaliki mlekiem i pieczemy ok. 10-12 minut (do zarumienienia). Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto delikatnie, smarujemy masą tłuszczową i zawijamy w rulon, następnie zawijamy na kształt ślimaka, spłaszczamy ręką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Mix with the remaining ingredients for the dough, knead and leave to rise for an hour. After this time, roll out the dough gently, smear it with a fat mass and wrap it in a roll, then wrap it in the shape of a snail, flatten it by hand and roll it out in the shape of a rectangle. Set the oven to 190 Celsius degrees, after about 20 minutes, grease croissants with milk and bake for about 10-12 minutes. Mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto, zagniatamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.