Kruche ciasto z truskawkami

Desery
21.06.2020 18:01
Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami i wiśniami Ciasto: Mąka pszenna (tortowa) 315 g Sól 1/2 łyżeczki Olej kokosowy 40 g Majonez roślinny 40 g Woda 120 g Owoce: Wiśnie (lub rabarbar) 300 g Truskawki 250 g Cukier lub słodzik 80 g Mąka kukurydziana 30 g Sól szczypta Sok pomarańczowy 1 łyżka Laska wanilii lub aromat waniliowy opcjonalnie Zagniatamy składniki na ciasto, a następnie dzielimy na dwie części o proporcji 3:1. Cieszę się, że w końcu mogę podzielić się z Wami przepisem na moje ciasto truskawkowe. Więc niezależnie od tego czy używamy świeżych owoców czy mrożonych (te drugie należy opłukać wodą i odsączyć), po umyciu i pokrojeniu należy je odstawić na ok. godzinę, a następnie dobrze odsączyć z nadmiaru wody. W rzeczywistości jest to przepis, który udoskonalałam już od jakiegoś czasu i cieszę się, że w końcu wszystko wyszło tak jak miało być. Mimo że temperatura na zewnątrz nieco słaba, nie da się ukryć, że w powietrzu jest już wiosna. W tym czasie odlać nadmiar wody z owoców i zmieszać z pozostałymi składnikami. Nie tylko to świetny rodzaj ciasta, ale jeszcze wyglądają pięknie i zawsze kojarzą mi się (nie wiem czemu) z Amerykańskimi filmami. Kiedy poznałam się z tartami to od razu się w nich zakochałam. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na większą średnicę niż blaszka do tarty (powyżej 25 cm). Rzeczy takie jak kruche ciasto z rumianym wierzchem, wypełnione słodko-kwaśnymi owocami to jest to. W przypadku takich ciast największym strachem wszystkich jest to, że nadzienie będzie wodniste i kiedy przekroimy tartę zawartość po prostu wypłynie… Podać takie ciasto idealnie z cukrem pudrem lub gałką lodów waniliowych. Szczerze mówiąc, kruche ciasto zawsze w moim domu gościło w roli jabłecznika. Ten smak zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem i wakacjami u babci. Użyłam wykrojnika do ravioli, aby udekorować ciasto pokarbowanymi kawałkami ciasta, ale jest wieeele innych sposobów. Weekendowe kruche ciasto z truskawkami i wiśniami. Obie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rabarbarowo.pl/kruche-ciasto-z-truskawkami/