Składniki: na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli na nadzienie: 500g truskawek (mogą być również inne owoce-maliny,borówki) 250 g serka kanapkowego naturalnego 1 jajko 70 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 1 roztrzepane jajko 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na stolnicy lub za pomocą robota,Gotową kulkę ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Truskawki mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem,wykładamy je na masę serową ,brzegi ciasta zagninamy do środka .smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów,posypujemy brzegi również odrobiną cukru. Ciasto wyjmujemy z lodówki na papierze do pieczenia rozwałkowujemy na okrąg o wielkości ok 35-40 cm. Żeby papier nie przesuwał się po blacie,namoczcie lekko ręcznik papierowy i połóżcie go pod spód. rozwałkowane ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blaszkę piekarnikową.