Kluski żytnie na kefirze.

Joanna
Obiad
03.06.2020 11:14
Kluski żytnie na kefirze.

My z mężem w sezonie z młodą kapustą, lub z gulaszem, świetnie sprawdzą się na szybko z podsmażoną kiełbaską z cebulką itd…. Stopniowo dosypywać mąkę, tak aby ciasto było gładkie i dość gęste, jeśli dasz za dużo mąki kluski wyjdą twarde, ciasto ma się swobodnie nabierać na łyżkę, nie ma z niej spływać, a we wrzątku ma spokojnie z łyżki odpadać. Jeśli lubicie kluseczki tak jak my koniecznie wpadnijcie na kluski na serku homogenizowanym – ulubione najmłodszego w rodzinie 😉 Składniki: 3 – 4 porcje 2 jajka L 400 ml kefiry 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 600 g mąki żytniej typ 720 +- Przygotowanie: W większym garnku zagotować wodę, osolić i wlać odrobinę oleju. U nas syn lubi na słodko z cukrem, śmietaną i twarogiem, czasem z prażonym jabłkiem, gruszką. Kluski zrobiłam na 2 tury, od momentu wypłynięcia ostatniej kluski gotować ok. 3 min. nie potrzeba specjalnych zdolności kulinarnych, dzięki dodatkowi sody są niezwykle pulchne i delikatne, a dzięki mące żytniej z Młyna Szczepanki, mają oryginalny smak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/06/kluski-zytnie-na-kefirze/