Wiosna w pełni, a więc sklepy i warzywniaki zapełniają się świeżymi warzywami i owocami. Ta pora roku sprzyja również wzbogaceniu naszej diety w świeże produkty. Są one źródłem potrzebnych dla organizmu witamin i minerałów. Jednym z owoców natury wiosną jest rabarbar, który można wykorzystać na wiele sposób w kuchni.
Składniki odżywcze
Rabarbar to warzywo, które ma w sobie bardzo dużo cennych wartości odżywczych. Posiada witaminę A, E, K, C oraz przeciwutleniacze. Jest bogaty w wapń, fosfor, magnez oraz żelazo. Warzywo to wspomaga wzrok oraz kondycję skóry, a także spowalnia proces starzenia się. Zielone ogonki liściowe są zazwyczaj kwaśne, ale im bardziej stają się czerwone, tym są słodsze. Warzywo to jest niskokaloryczne i może być elementem diet odchudzających.
Cechy rabarbaru
Rabarbar ma właściwości bioaktywne, przez co wspomaga nasze zdrowie. Warzywo to hamuje i zwalcza stany zapalne oraz pomaga przy problemach trawiennych. Należy go jeść, jeśli mamy problemy z zaparciami i metabolizmem.
Dzięki dużej gamie witamin wzmacnia naszą odporność. Rabarbar zawiera w sobie przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na kondycje włosów i paznokci oraz wygląd cery. Dzięki niemu organizm pozbywa się wolnych rodników, które powodują nowotwory oraz są odpowiedzialne za proces starzenia się skóry. Rabarbar bardzo dobrze wpływa również na oczy oraz serce, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu.
Rabarbar nie dla każdego
Rabarbar nie jest jednak warzywem dla każdego i nie każdy powinien je jeść. Zawiera on w sobie kwas szczawiowy, który bardzo często powoduje kamicę nerkową oraz dnę moczanową. Związek ten powoduje również mniejsze możliwości przyswajania wapnia przez organizm, co negatywie wpływa na kości. Rabarbaru nie powinny jeść osoby, które cierpią na osteoporozę.
Zastosowania rabarbaru
Rabarbar to warzywo, które bardzo dobrze odnajduje się w kuchni. Jest częstym dodatkiem do ciast, deserów oraz koktajli. Można z niego zrobić kompot lub dodać go do sałatek, jako orzeźwiający dodatek. Podsmażony rabarbar będzie dobrze komponował się z kurczakiem lub rybami. Warzywo to jest też dobom produktem na przetwory, a więc śmiało, można z niego robić soki lub dżemy.