Składniki na schab w sosie koperkowym (4 porcje): ok. 600 g schabu bez kości 2 łyżki smalcu 400 ml bulionu drobiowego 2 marchewki średniej wielkości niewielka cebula 2 łyżki sosu sojowego 200 ml śmietany 30% pęczek koperku sól, pieprz, ostra papryka lub łagodna Przygotowanie Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez około pół godziny, aż sos się trochę zredukuje i zgęstnieje. Duży kawałek przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w plastry grubości około 2 cm. Schab w sosie koperkowym duszony z marchewką i śmietaną jest delikatny w smaku, mięciutki i soczysty. Cebulę kroimy w kostkę, marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, koperek siekamy. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę, sos sojowy oraz dorzucamy sól, pieprz i paprykę. Po chwili na patelnię wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe, a lubicie koperek to z pewnością taki przepis wam się spodoba.