Kotlety układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub innym tłuszczu (powinna być około 1,5 cm warstwa tłuszczu na dnie patelni) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety ruskie z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki to prosty przepis na tani, prosty i przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny. Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 3 spore cebule jajko sól, pieprz Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Podobieństwo do farszu na pierogi ruskie jest tu nieprzypadkowe, choć w smaku oczywiście od pierogów się różnią. Kotlety można podać jako dodatek do jakiegoś mięsa, z surówką, albo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym.