Sos serowo – pieczarkowy: 1 cebula 150 g grzybów u mnie pieczarki 250 g różnych serów u mnie ser żółty, serek topiony i mozzarella spora garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego koperku garść posiekanego drobnego szczypiorku 70 g gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku Składniki: Tortownica 24 cm 300 g mąki pszennej luksusowej typ 550 180 ml ciepłej wody 8 g cukru 5 g soli 7 g drożdży instant 20 g roztopionego letniego masła Każdy z kawałków rozwałkować na podłużny owal, zrolować z jednego końca do drugiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jak najbliżej brzegu. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, wsypać drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Całość dokładnie wymieszać na małym ogniu, zdjąć z palnika, dodać pozostały ser starty na grubych oczkach tarki, oraz posiekaną zieleninę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Kiedyś bardzo się bałam ciasta drożdżowego, ale teraz stwierdzam, że jest to jedne z moich ulubionych ciast, bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym. Dodatkowo: żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Przygotowanie: Przepis podaje na tortownicę 24 cm, ja przygotowałam dla swoich chłopaków z podwójnej porcji. Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić.