500 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 6 łyżek cukru 4 żóltka 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego) 50 g świeżych drożdży 1 op. cukru waniliowego 250 ml ciepłego mleka na kruszonkę: 80 g mąki pszennej 40 g masła 3 łyżki cukru dodatkowo : 3 łodygi rabarbaru 1,5 łyżki cukru na wierzch _cukier puder do posypania lub lukier z kilku łyżek cukru pudru i soku z cytryny) Przygotowanie: Składniki na ciasto:na kruszonkę:dodatkowo :Przygotowanie: Zobaczcie film jak zrobić taką drożdżówkę krok po kroku ⤵️⤵️⤵️ Zaczynamy od rozczynu z drożdży,do miseczki w kruszymy drożdże,dodajemy 2 łyżki mąki,dwie łyżki mleka,łyżkę cukru,mieszamy,nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min w ciepłe miejsce. ⤵️⤵️⤵️Zaczynamy od rozczynu z drożdży,do miseczki w kruszymy drożdże,dodajemy 2 łyżki mąki,dwie łyżki mleka,łyżkę cukru,mieszamy,nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min w ciepłe miejsce. Można ją w zasadzie zrobić z różnymi owocami,lub bez owoców z samą kruszonką-to już od was zależy,ale rabarbar w ogródku już pięknie wyrósł więc nie mogłam się powstrzymać..... Ciasto wyrabiamy dosyć długo(ok 10 min),następnie podsypujemy mąką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz. Do miski robota wsypujemy pozostałą mąkę,cukier,wyrośnięty rozczyn drożdży,żółtka,resztę ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto,jak już zacznie się dobrze łączyć to dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dalej.