Składniki na pierogi ruskie (około 80 sztuk): Ciasto: - 700 g mąki pszennej (typ 450) - 450 ml gorącej wody - łyżka oleju - płaska łyżeczka soli Farsz: - 1 kg ziemniaków - 500 g twarogu - duża cebula - sól, pieprz Smakują wspaniale zarówno zaraz po ugotowaniu, jak i na drugi dzień, kiedy podsmażam je na maśle. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek i mam pewność, że pierogi nie rozkleją się w czasie gotowania. Ponadto: masło, cebula na okrasę Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na 20 minut. Gotujemy je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na środek każdego nakładamy po około łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi ruskie to klasyczna i tradycyjna potrawa, która pojawia się w większości polskich domów. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części.