Składniki na masę serową 1 kg zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego około 3/4 szklanki cukru pudru - 150 g 5 średnich jajek 1 saszetka budyniu śmietankowego - 35 g 3/4 kostki masła - 150 g 2 garście rodzynek - 120 g Składniki na lukier 5 czubatych łyżek cukru pudru - 120 g 5 łyżek soku z cytryny Liczba porcji: 2300 g sernika Kaloryczność kcal: 320 w 100 g sernika Dieta: wegetariańska Składniki na ciasto trochę ponad 2 szklanki mąki - 350 g kostka masła - 200 g 2 łyżki cukru pudru - 50 g 4 żółtka jajek - około 65 g szczypta soli W misce umieść zatem: jeden kilogram zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego lub też kilogram dobrej jakości sera twarogowego mielonego z wiaderka; 3/4 kostki, czyli 150 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego masła; pięć średnich lub dużych jajek; jedną saszetkę/torebkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru. Ze składników sypkich będą to: trochę ponad dwie szklanki mąki pszennej tortowej lub mieszanki tortowej z krupczatką w proporcji pół na pół - łącznie 350 gramów mąki; dwie łyżki cukru pudru, czyli około 50 gramów oraz szczypta soli. Aby zrobić lukier wystarczy, że 120 gramów cukru pudru (pięć czubatych łyżek) utrzesz dokładnie z pięcioma łyżkami soku z cytryny lub ewentualnie zwykłej wody. Większy kawałek umieść pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na placek o średnicy zbliżonej do spodu Twojej formy (możesz też pokroić go w cienkie plastry i wyłożyć nimi spód). To sernik pieczony na kruchym spodzie, z pyszną masą serową i rodzynkami oraz kratką z ciasta i słodkim lukrem.. Na warstwę sera wyłóż paski wycięte z mniejszego kawałka ciasta, które do tej pory czekało w lodówce. Na koniec dodaj około 3/4 szklanki cukru pudru oraz bardzo dobrze odciśnięte z wody rodzynki. Aby wyciąć paski z ciasta kruchego wystarczy, że lekko oprószysz blat mąką i rozwałkujesz ciasto na placek nie grubszy niż 2,5 mm. Rodzynki umieść w miseczce i zalej gorącą wodą lub też gorącą wodą z odrobiną rumu. Po uformowaniu w kulę będzie ono bowiem potrzebowało schłodzić się w lodówce przez minimum 30 minut. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na kruchy spód pod sernik. Porada: Zamiast budyniu możesz też dodać do masy serowej 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz kilka kropel aromatu waniliowego, czy też łyżkę pasty lub esencji waniliowej. To proste, bo wystarczy wszystkie składniki umieścić w jednaj misce i zmiksować na gładką masę serową. Polecam jednak na pierwsze 10 minut po upieczeniu tylko uchylić drzwi piekarnika do połowy i formę wyjmować po lekkim przestudzeniu. Kratkę z ciasta możesz przed pieczeniem posmarować dodatkowo mlekiem lub mieszanką mleka i żółtka jajka. Spód podpiekaj tak do 12 minut a następnie od razu wyjmij formę z piekarnika. Sernik krakowski przepis Zacznij od przygotowania ciasta na kruchy spód. Nie wyłączaj jednak piekarnika, ponieważ po wyłożeniu masy serowej i kratki sernik ponownie wyląduje w piekarniku. Z ciasta wycinaj paski i rozkładaj na masie serowej. Zanim zaczniesz szykować sernik krakowski polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2300 gramów pysznego sernika krakowskiego. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Do sernika krakowskiego nie polecam używać gotowych twarogów mielonych z wiaderka o rzadkiej konsystencji. Całą masę serową wyłóż na podpieczony spód (spód może być jeszcze gorący). Sernik krakowski umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Sernik można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Możesz do tego użyć małego nożyka lub specjalnego radełka z ozdobnym ostrzem. Ciasto kruche odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Ja użyłam formy o wymiarach 20 x 30 cm (jeśli użyjesz trochę większej formy, to Twój spód będzie cieńszy, niż mój).