Czajnik jest jednym z najważniejszych i niezastąpionych urządzeń kuchennych. Bez niego niemożliwe byłoby napicie się ciepłej herbaty lub aromatycznej kawy. Na rynku dostępnych jest wiele modeli czajników, przeznaczonych na płyty gazowe, indukcyjne lub podłączanych do prądu. Jakimi parametrami powinien wyróżniać się ten ostatni?
Zalety czajnika elektrycznego
Czajnik elektryczny jest wybierany znacznie częściej niż modele przeznaczone na płyty gazowe czy indukcyjne. Urządzenia te są bardziej komfortowe w użytkowaniu i przede wszystkim posiadają więcej funkcji. Zaletami czajnika elektrycznego są krótki czas gotowania wody oraz stosunkowo niska cena. Większość modeli wyposażona jest ponadto w specjalne filtry antyosadowe. W sklepach dostępne są urządzenia w różnych kolorach i designie, co daje możliwość ich dopasowania do wystroju kuchni.
Na rynku dostępne są także modele, za pomocą których można ustawić pożądaną temperaturę wody. Jest to szczególnie istotne w domach, w których są małe dzieci. Aby czajnik na długo pozostawał w pełni funkcjonalny, nie należy zapominać o jego regularnej konserwacji i czyszczeniu. Kamień w czajniku można łatwo usunąć, np. gotując wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego.
Jak wybrać czajnik elektryczny?
Przed zakupem czajnika elektrycznego warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Przede wszystkim, jak dużą pojemność wybrać. Jest to uzależnione głównie od liczby domowników, przy czym należy mieć na względzie to, że średnia objętość szklanki lub kubka wynosi 250 ml. Największe na rynku czajniki wyróżnia pojemność nawet do 4 litrów.
Duże znaczenie ma także rodzaj grzałki. Przekłada się ona na żywotność urządzenia. Producenci stosują dwa rodzaje grzałek: spiralne i płytowe. Te pierwsze pozwalają na cichą pracę sprzętu, ale powodują szybsze osadzanie się kamienia. Te drugie z kolei są czystsze, wyróżniają się większą mocą pracy, jednak są mniej efektywne. Moce czajników elektrycznych powinny wynosić ok. 2000 – 3100 W (w dużej mierze zależy to od rodzaju grzałki).
Warto pamiętać, aby czajnik elektryczny nie był wykonany z tanich materiałów, np. niskiej jakości plastiku. Wówczas bowiem do wody może przechodzić niemiły zapach tego tworzywa. Z powodzeniem można kupować czajniki ceramiczne oraz szklane. Są to materiały bezpieczne dla zdrowia człowieka. Czajniki szklane są znacznie odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne, natomiast ceramika jest tworzywem bardziej kruchym i delikatnym. Poza tym ceramika nie nagrzewa się tak mocno i szybko jak inne materiały