Ekspresowa rolada z gruszkami

Jolanta
Ciasta
27.03.2020 8:50
Ekspresowa rolada z gruszkami

Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują się na dnie blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry 😉 Pieczemy 20 minut w temp. 180 C. Na kuchennym blacie umieszczamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto, odwracając blaszkę do góry nogami (papier do pieczenia musi znaleźć się na wierzchu). Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami Po oprószeniu rolady cukrem pudrem, posmarowaniu lukrem, czy też polewą czekoladową, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis na ekspresową roladę jest idealny dla tych co mają dwie lewe ręce, dla tych co nie mają czasu piec lub gdy wpadną do nas niespodziewani goście, ten przepis to jak karta wyciągnięta z rękawa magika, zaczaruje wszystkich 😉 Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 gruszek maliny Przygotowanie: Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Umyte gruszki kroimy na tarce w cienkie plastry (ja nie obieram) i układamy je na całej powierzchni blaszki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/ekspresowa-rolada/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta