Lodówka to podstawowe urządzenia wyposażenia kuchennego tak jak kuchenka czy piekarnik. Urządzenie to jest również łatwe w swojej obsłudze i nie potrzebuje zbyt wiele naszej uwagi, chyba że jest to starszy model, który potrzebuje jeszcze rozmrażania od czasu do czasu. Brytyjski serwis konsumencki which.co.uk. przeprowadził badania i przyjrzał się czy faktycznie wykorzystujemy ją tak jak powinniśmy.
Jak się okazuje nie wszyscy jednak wiedzą jakie produkty należy wkładać do lodówki, a jakie mogą się bez niej obejść i nie stracą na swej świeżości. Jak wiadomo miejsce w lodówce jest ograniczone i dobrze by było wykorzystywać je jak najlepiej. Dlatego poniżej znajdziecie listę produktów, które można trzymać w temperaturze pokojowej i nic im się nie stanie.
Ketchup
Zapewne większość z nas wkłada do lodówki ketchup, który najczęściej ląduje w drzwiach tego urządzenia. Jak się jednak okazuje sos pomidorowy jest kwaśny, więc u niego proces konserwacji zachodzi samoistnie i nie potrzebna jest do tego niska temperatura. Produkt ten poza lodówką może przebywać nawet dwa miesiące, pod warunkiem, że nie jest otwarty.
Miód
Produkt ten, który zawdzięczamy pszczołom posiada w swoim składzie nadtlenek wodoru, czyli naturalną wodę utlenioną. W związku z tym nie ma potrzeby przechowywać go lodówce. Poza tym czysty miód nie ulega przeterminowaniu czy zepsuciu, może być przechowywany w słoikach przez długi czas i nic mu się nie stanie.
Przetwory
Wszelkie weki z ogórkami konserwowymi, sałatkami lub innego rodzaju piklami są często marynowane w occie, a ten składnik bardzo dobrze chroni produkt przez psuciem. W związku z tym nie musimy takich produktów ciągle przechowywać w lodówce.
Oliwa
Oliwa nie lubi niskich temperatur przez co przechowywanie jej w lodówce może zniszczyć jej smak i aromat. Ten produkt lepiej umieścić w ciemniej i zamkniętej szafce, gdzie nie dochodzi słonce, ponieważ tam będzie się ona czuła najlepiej i zachowa swoje walory smakowe.
Sos sojowy
Jednym z składników sosu sojowego jest sól, która jest naturalnym konserwantem. Nie potrzeba jeszcze dodatkowo utrzymać go w lodówce, ponieważ to właśnie ona broni go przed zepsuciem.
Ocet
Ocet to produkt, który jest naturalnym konserwantem, przez co trzymanie go w lodówce jest tylko zmarnowaniem cennego miejsca. Zdecydowanie można trzymać go np. koło oliwy i nic mu się nie stanie.
Sosy
Jeśli sosy nie posiadają w swoim składzie jajek czy produktów pochodzących z mleka, wtedy zdecydowanie można przechowywać je poza lodówką. Często na opakowaniu piszę, że produkt nie musi być umieszczony w lodówce, więc warto zastosować wytyczne podane na opakowaniu.
Olej
Olej podobnie jak ocet dobrze czuje się w temperaturze pokojowej, więc nie musi być trzymany w lodówce. Nie wymaga chłodzenia ani specjalnego traktowania, więc mona go stamtąd zdecydowanie wyciągnąć.