Liczba porcji: 1150 g risotto Kaloryczność kcal: 240 w 100 g risotto Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 2 szklanki ryżu do risotto Arborio - 400 g 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego - 500 ml pół szklanki białego wina wytrawnego - 125 ml 5 cebulek szalotek lub jedna duża cebula - 250 g 50 g parmezanu lub innego sera typu parmezan 2 łyżki delikatnej oliwy 4 łyżki masła przyprawy i zioła: garść natki pietruszki, pół łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu Połowę porcji tego risotta polecam odłożyć do lodówki i na drugi dzień wykorzystać do przepisu na risotto z kurczakiem Risotto możesz też wymieszać z podsmażonymi krewetkami, grillowanym kurczakiem, pieczonymi pomidorami lub szparagami... Książkowe risotto powinno mieć jednak więcej płynu, więc możesz śmiało wlać na koniec odrobinę wody lub bulionu i sprawdzać, czy konsystencja risotto jest dla Ciebie odpowiednia. Na patelnię z tłuszczem i zeszkloną cebulką dodaj dwie szklanki, czyli 400 gramów suchego ryżu do risotto. Zalecam zatem cały czas podgrzewać go równocześnie na maleńkiej mocy, na palniku obok patelni z risotto. Jednak zanim zaczniesz dodawać do risotto bulion, najpierw wlej na patelnię pół szklanki białego, wytrawnego wina. Po każdej porcji bulionu mieszaj risotto około trzy minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się płynu. Przygotuj sobie pięć cebulek szalotek lub też jedną dużą, zwykłą lub czosnkową cebulę o wadze około 250 gramów. Idealny ryż do risotto charakteryzuje się tym, że ma okrągłe i krótkie bądź też średnie ziarna. Na nagrzaną patelnię wylej dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub użyj innego oleju roślinnego do smażenia. Możesz bowiem podsmażyć osobno warzywa z kurczakiem, czy też grzyby z warzywami. Może się zdarzyć, że użyjesz mniej niż dwie szklanki bulionu, lub też odwrotnie.. Klasyczne risotto bez dodatków podawaj jeszcze gorące z natką pietruszki i lampką białego wina. Przygotowane składniki wystarczy już tylko wymieszać z gotowym risotto i podawać, jako całkowicie inny posiłek. Przez cały czas szykowania risotto nie przykrywamy go też przykrywką. Jeśli zabraknie Ci bulionu, to możesz też dodawać na koniec tylko gorącą wodę. Z podanej ilości składników wychodzi ponad 1100 gramów risotto. Bardzo dobre są też odmiany takie jak: Carnaroli, czy też Baldo lub Maratelli. Jeśli nie możesz dostać żadnego z wymienionych, polecam też ryż do sushi. W razie potrzeby dodaj więcej soli pieprzu lub też bulionu. Lubię bardzo gęste risotto, więc nie dodawałam do niego bulionu. Jest to przepis na klasyczne risotto. Masz jeszcze inne pomysły na pyszne wykorzystanie tego risotto? Już w trakcie podsmażania cebuli przygotuj sobie przynajmniej 500 ml domowego bulionu warzywnego, czy też drobiowego. Risotto jest bardzo proste, bo i taka jest właśnie kuchnia włoska. Risotto to danie, które albo się uwielbia, albo przechodzi obok niego obojętnie. Ryż do risotto powinien mieć wysoką zawartość skrobi, ale niską zawartość amylozy. Gotowe risotto zdejmij z palnika.