Składniki na dwie chałki Zaczyn: 30 g drożdży świeżych 250 ml mleka 1 łyżka cukru Ciasto: 600 g mąki pszennej tortowej 1 jajko kl L lub XL 6 łyżek cukru esencja waniliowa 50 g roztopionego masła 1 nie czubata łyżka kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 żółtko + 1 łyżka mleka Proste i przepyszne chałki idealne na śniadanie ;)1. Z drożdży, 1 łyżki cukru robimy zaczyn w ciepłym mleku. zagniatamy je ponownie i każdą dzielimy na 3 części, każdą cześć rozciągamy w wałek, wałki zaplatamy ze sobą w warkocz chowając końce chałki pod spód, tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. 4. Zaplecione chałki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na dwie części.