Wołowina Wellington

Anna
Obiad
06.01.2020 15:34
Wołowina Wellington

Następnie na stole rozkładamy folię spożywczą i układamy na niej na zakładkę plastry szynki tak, aby po zawinięciu ułożyły się dookoła mięsa. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej Świeży tymianek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 400 g grzybów (pieczarek, prawdziwków, kurek) 1 łyżka klarowanego masła Musztarda angielska lub dijon 150 g szynki długo dojrzewającej w plastrach (parmeńska lub szwarcwaldzka) Gotowe mięso ponownie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy ponownie do lodówki na 20 minut. Idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad czy też na przyjęcie z bliskimi. Na końcu całe mięso z farszem zawinięte jest ciastem francuskim i zapieczone. Następnie mięso wyciągamy z lodówki i układamy na cieście. Zwinięty i zafoliowany kawałek mięsa odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie na roztopionym maśle obsmażamy mięso z każdej strony. Jest także bogatym źródłem koenzymu Q10, ułatwiającego komórkom mięśni przemianę tlenu zawartego we krwi w potrzebną nam energię, co docenią osoby o dużej aktywności fizycznej. Wyciągamy i odstawiamy na 15 minut by potrawa odpoczęła. Następnie gotowe mięso wyciągamy z lodówki i delikatnie nacinamy je nożem. Bardzo często uczestnicy słynnych kulinarnych show polegają właśnie na tym przepisie. Jest to nic innego jak polędwica wołowa, która otoczona jest warstwą pasztetu lub farszem grzybowym. Następnie na tym układamy wołowinę i całość ciasno zwijamy. Masę grzybową wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnie. Mięso smarujemy, gdy jest ciepłe, wtedy musztarda się lepiej wchłonie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/wolowina-wellington/